Η κυβέρνηση θα στείλει το πρωί της Τρίτης στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, την λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις , στην οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, περιλαμβάνονται:

1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

Α. Δίκαιο φορολογικό σύστημα

Β. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Γ. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς

Δ. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό)

Ε. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα -μείωση της γραφειοκρατίας

Στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αισιοδοξία ότι η λίστα θα γίνει αποδεκτή, ώστε στη συνέχεια να γίνει η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι.

«Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το «ναι» από τους θεσμούς. Δεν θα υπάρξει Eurogroup και θα προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας» είχε δηλώσει το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Εφόσον η λίστα εγκριθεί, τότε το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα δώσει και επισήμως το «πράσινο φως» στο ελληνικό αίτημα παράτασης της Σύμβασης.

Για μεταρρυθμίσεις «κυρίως δομικής φύσης» έκανε λόγο κυβερνητικός αξιωματούχος και στους Financial Times.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνεται αναφορά σε τρόπους αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και τσιγάρα, που – κατά τις εκτιμήσεις – θα μπορούσε να αποφέρει 2 δισ. ευρώ έως 2,5 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Πάντως, τα μέτρα δεν θα είναι κοστολογημένα, αλλά αυτό δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα. Ωστόσο, οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν κάποιες από τις παρεμβάσεις να είναι εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις που είχαν καταγραφεί και συμφωνηθεί στο πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα που καταρτίζεται δεν θα περιέχονται θέματα που αφορούν το εργασιακό, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, το ασφαλιστικό, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το πάγωμα των πλειστηριασμών και τις επαναπροσλήψεις των καθαριστριών και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς αυτά θεωρούνται ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

Την Τρίτη αναμένεται να υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στις 11:00. Επίσης θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, απαντώντας στις αντιδράσεις πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup.

Μεταξύ των στελεχών που διαχώρισαν τη θέση τους ήταν ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος, ο βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής.