Σε μια ένδειξη ότι υπάρχει μια μικρή έστω μεταστροφή του κλίματος υπέρ μιας συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας δήλωσε αισιόδοξος ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Την ίδια ώρα αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε στο Reuters ότι «έχουν καλυφθεί τα τέσσερα πέμπτα» για μια συμφωνία. «Απομένει το ένα πέμπτο. Εμείς έχουμε κάνει ήδη πολλά, πρέπει και η Ευρωζώνη να επιδείξει ελαστικότητα» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά της η Καγκελαρία δήλωσε την Παρασκευή μέσω της κυβερνητικού εκπροσώπου πως η ελληνική πρόταση αποτελεί «μια καλή βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις». Η ίδια τόνισε πως «η τελευταία πρόταση του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θέλει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Η επιστολή αυτή αποτελεί μια καλή ένδειξη που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε» συμπλήρωσε.

Ο γερμανός επίτροπος Γκίντερ Εντινγκερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για μια πολιτική διευθέτηση του όλου ζητήματος μιλώντας και για νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. «Εργαζόμαστε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Σε αυτή τη βάση νομίζω ότι είναι ακόμη εφικτό να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες. Εάν χρειαστεί μέσω μίας νέας Συνόδου Κορυφής» είπε.

Ο Φινλανδός Αντι Ρίνε, από τα «γεράκια» του Eurogroup, δήλωσε σε συνέντευξή του σε φινλανδική εφημερίδα:«Χθες το βράδυ, υπήρξε μια αχτίδα φωτός ότι θα μπορούσε να υπάρξει κατανόηση… ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει το βασικό πρόγραμμά της για να ενισχύσει την οικονομία της».

Η Φινλανδία θεωρείται μαζί με τη Γερμανία από τις πιο σκληρές χώρες απέναντι στις ελληνικές αξιώσεις για μια νέα συμφωνία και παράταση της δανειακής σύμβασης με την ευρωζώνη.

Την Πέμπτηο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ είπε στο Reuters ότι η ελληνική πρόταση που κατέθεσε εγγράφως ο Γιάνης Βαρουφάκης προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ «δεν είναι επαρκής».

Οι δηλώσεις του Στουμπ αντανακλούσαν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει εντός Eurogroup για την Ελλάδα. Αλλωστε δεν πέρασε λίγη ώρα από τη δημοσιοποίηση του αιτήματος του Γ. Βαρουφάκη για εξάμηνη παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης, και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να το απορρίψει – εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ελληνική πρόταση με βάση τη χρηματοδότηση – γέφυρα δεν πληροί τους όρους του προγράμματος –«η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφώνησε το Eurogroup της Δευτέρας».

Ακολούθησε μάλιστα η προπαρασκευαστική συνεδρίαση του EuroWorking Group κατά την οποία η γερμανική αντιπροσωπεία έσπευσε να χαρακτηρίσει «Δούρειο Ιππο» το κείμενο του ελληνικού αιτήματος για να απαντήσει άμεσα το Μαξίμου:Η ελληνική κυβέρνηση που τονίζει ότι η στάση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι αυτή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «Δούρειος Ιππος».

Μετά το μπαράζ αρνητικών εξελίξεων, καθώς στις αντιδράσεις Σόιμπλε και Φινλανδών προστέθηκαν και αυτές της Εσθονίας και της Σλοβακίας, ακολούθησε ένας φρενήρης διπλωματικός μαραθώνιος με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ματέο Ρέντσι είπε πως«προσπαθούμε να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βρούμε μια λύση», ενώ ο Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιτευχθεί συμφωνία. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα μιλήσει για το ελληνικό ζήτημα με την Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που έχουν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στο θέμα παρενέβησαν για μία ακόμη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες την Πέμπτη με ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών κάλεσε Ευρώπη και Ελλάδα να προβούν σε αμοιβαίες παραχωρήσεις για να επιτευχθεί συμφωνία. «Είναι σημαντικό για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία να επιτευχθεί μία συμφωνία» σημείωσε.

Την άκαμπτη θέση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επιχείρησε να «μαλακώσει» κάπως και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος κινούμενος σε άλλη γραμμή χαρακτήρισε ως θετικό πρώτο βήμα το ελληνικό αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης και τονίζοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς και να πει «ναι» ή «όχι».

Το πρακτορείο Bloomberg μάλιστα επικαλούμενο γερμανό αξιωματούχο είπε ότι είναι πιθανή μια συμφωνία την Παρασκευή και προέβλεψε πως τελικά το Βερολίνο δεν θα ζητήσει άλλο κείμενο.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του EuroWorking Group κατά την οποία εξετάστηκε το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου και προσέθεσε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο και ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή θα κατευθυνθούν προς μία λύση που φαίνεται να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ.