Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απέστειλε το πρωί της Πέμπτης στον πρόεδρο του Eurogroup το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επέκταση της δανειακής σύμβασης.

«Παρέλαβα το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση» έγραψε στο Twitter ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ στις 11.30 το πρωί, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τους όρους που περιλαμβάνονται στο κείμενο της Αθήνας.

Το αίτημα εξετάστηκε από το EuroWorking Group, που άρχισε να συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του εκπροσώπου της Ελλάδας στο όργανο αυτό, Γιώργου Χουλιαράκη.

Στόχος της συνεδρίασης τουEuroWorking Group ήταν να κρίνουν τα κράτη-μέλη κατά πόσον είναι ικανοποιητικό το αίτημα και ποια είναι τα «λιγότερο ικανοποιητικά» σημεία που χρειάζονται περαιτέρω εξειδίκευση, ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Οπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, την Παρασκευή στις 4 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Eurogroup για να κριθεί η τύχη του ελληνικού αιτήματος.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Κύκλοι της κυβέρνησης αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη το γεγονός ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει στις Βρυξέλλες, με φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, και όχι με τηλεδιάσκεψη όπως είχε γίνει γνωστό την Τετάρτη.

Η εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής, ανέφερε ότι δεν έχει να κάνει κάποιο επίσημο σχόλιο, πρόσθεσε όμως ότι εναπόκειται τώρα στα κράτη-μέλη να αξιολογήσουν το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση.

Το αίτημα αφορά σε παράταση της δανειακής σύμβασης έως τις 31 Αυγούστου

Η κυβέρνηση αποδέχεταιτην «εποπτεία» από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ

Σύμφωνα με το Reuters που έχει στη διάθεσή του το έγγραφο της κυβέρνησης, επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να τιμήσει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της χώρας και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα υπονόμευαν τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους.

«Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές της, ενώ δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτρέψουμε τεχνικά εμπόδια στα πλαίσια της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (MAFA) την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική όσον αφορά το χρηματοοικονομικό και διαδικαστικό περιεχόμενο,» ανέφερε το έγγραφο.

Σύμφωνα με το κείμενο, σκοπός της εξάμηνης παράτασης της MAFA είναι ανάμεσα σε άλλα να «διασφαλιστεί ότι, σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας, τα όποια νέα μέτρα θα είναι πλήρως χρηματοδοτημένα, ενώ θα απέχουμε από μονομερή δράση που θα υπονόμευε τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και την χρηματοοικονομική σταθερότητα», ανέφερε.

Από το κείμενο φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε νέα νομοθετήματα, ενώ αποδέχεται την «εποπτεία» από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Αίτημα για ενδιάμεση συμφωνία έξι μηνών

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι «η κυβέρνηση παρέμεινε σταθερή στη γραμμή για τον διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το Μνημόνιο και στο αίτημα για ενδιάμεση συμφωνία έξι μηνών».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο αίτημα που κατατέθηκε η κυβέρνηση δηλώνει ότι η παράταση ζητήθηκε για να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να διαπραγματευθεί με τους εταίρους της «χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου» ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015-2019.

«Η κυβέρνηση θα επιδιώξει η συμφωνία αυτή να περιλαμβάνει και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του 2012» αναφέρει η ίδια πηγή.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Αθήνα ζήτησε παράταση της λεγόμενης «Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» (Master Financial Assistance Facility Agreement), δηλαδή της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF) την Ελληνική Δημοκρατία, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) και την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή το 2012.

Το Reuters σημειώνει ότι οι όροι της εν λόγω σύμβασης διαφέρουν από τις τρέχουσες υποχρεώσεις της Αθήνας που περιγράφονται στο πρόγραμμα (Μνημόνιο).

Τι περιέχει το αίτημα της Αθήνας

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το ελληνικό αίτημα:

«1. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.

2. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.

3. Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία – γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

4. Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012».

Το κείμενο του υπουργού Οικονομικών

Αυτό είναι το κείμενο που έστειλε στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών στην επίτευξη της βιωσιμότητα του χρέους και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσης κρίσης.

Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχομένου.

Σ ΄αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια περίοδο έξι μηνών από την λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών.

Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι :

α) Να συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση.

β) να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

γ) Να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.

δ) Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη διάρκεια της Συμφωνίας.

στ) Να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες, για τη δυνατότητα ενός νέου Συμβολαίου για την Aνάκαμψη και την Aνάπτυξη στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές Αρχές, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει την τρέχουσα Συμφωνία.

η) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας.

θ) Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια τα οποία θα εφαρμοστούν , μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητα της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε: α) να επιτύχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, β) να διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση να εισάγει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών μέσα από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την επωφελή απασχόληση και κοινωνική συνοχή.