Η έκθεση-ρεκόρ των τουρκικών εταιρειών σε χρέος που έχει συναφθεί σε ξένο νόμισμα αποτελεί έναν συνεχώς αυξανόμενο κίνδυνο για την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, την ώρα που τα στελέχη της εξετάζουν μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων για να τονώσουν την ανάπτυξη.

Το εταιρικό χρέος βραχυπρόθεσμης διάρκειας σε ξένο νόμισμα αυξήθηκε κατά 2,5% το 2014, φθάνοντας τα 115 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα χρέους από το 2002 που η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας άρχισε να ανακοινώνει τα σχετικά στατιστικά στοιχεία. Η απειλή για την τουρκική λίρα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) βρίσκεται πιο κοντά στο να πραγματοποιήσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια από το 2006, όπως ανέφερε η Fitch.

Επειδή η Τουρκία εξαρτάται από ξένα κεφάλαια, για να χρηματοδοτήσει μεταξύ άλλων το τρέχον έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οποιαδήποτε μείωση των επιτοκίων της τουρκικής λίρας που δεν θα έχει σχεδιαστεί καλά μπορεί να αποτρέψει την εισροή των ξένων αυτών κεφαλαίων, σύμφωνα με τον Οκάν Ακίν, αναλυτή της AliianceBernstein στο Λονδίνο. Τα επιτόκια των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Τουρκίας έχουν αυξηθεί στα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ 22 αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg. Η αύξηση καταγράφεται από τις 20 Ιανουαρίου, που ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Ερντέμ Μπακσί μείωσε τα επιτόκια στο 7,75%. Αυτό έγινε εν μέσω πολιτικών πιέσεων για να υποχωρήσει το κόστος δανεισμού στη χώρα.

Το κόστος από την υποχώρηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας στις διεθνείς αγορές τον τελευταίο μήνα αναλογεί στο ένα τρίτο του τρέχοντος ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με τη Γελίζ Καραμπουλούτ, αναλύτρια της ALB Menkul Degerler. Το τουρκικό εταιρικό χρέος βραχυπρόθεσμης λήξης είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό εταιρειών χωρών όπως η Πολωνία.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου από τη Fed μπορεί να αποτελέσουν σημαντική δοκιμασία για την ισχύ της τουρκικής οικονομίας.

Μετά τη μείωση των επιτοκίων στην Τουρκία κατά 50 μονάδες βάσης τον προηγούμενο μήνα, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά 4,2% έναντι του δολαρίου. Πλέον η ισοτιμία του ενός δολαρίου ανέρχεται σε 2,4489 λίρες. Το επιτόκιο των 10ετών κρατικών ομολόγων της Τουρκίας έχει αυξηθεί στο ίδιο διάστημα κατά 46 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται πλέον σε 7,69%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές, έπειτα από αυτήν της Βραζιλίας. Από μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων της τουρκικής λίρας μπορεί να πληγούν ακόμη και εξαγωγείς με κέρδη σε ξένο νόμισμα.

© Bloomberg News