Η Κίνα χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική, όπως κάνουν και πολλές χώρες του κόσμου. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, ωστόσο, πιθανότατα δεν θα αφήσει το νόμισμά της να υποτιμηθεί πολύ.

Μια εξασθένηση του γουάν θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα για τις κινεζικές εταιρείες οι οποίες θα πρέπει να αποπληρώσουν χρέη 1,1 τρισ. δολαρίων. Το ύψος του χρέους αυτού είναι εκτίμηση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Ετσι η Κίνα θα πρέπει να αντισταθμίσει μειώσεις επιτοκίων και άλλα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης με άλλα μέτρα ώστε να μπει φρένο στην υποχώρηση του γουάν. Το νόμισμα της Κίνας έχει υποχωρήσει κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι.

Οπως λένε αναλυτές στο Bloomberg, το γουάν μαζί με το πέσο του Μεξικού θα είναι τα μόνα ισχυρά νομίσματα που αναμένεται να ισχυροποιηθούν φέτος έναντι του δολαρίου.

«Πρόκειται για δίλημμα. Δεν μπορούν να επιτρέψουν στο γουάν να υποτιμηθεί γρήγορα λόγω των ανησυχιών για τα χρέη σε δολάρια. Πιθανώς οι Αρχές θα οδηγήσουν σταδιακά το γουάν σε χαμηλότερα επίπεδα και όχι με τη μία. Είναι μια δύσκολη ισορροπία» ανέφερε η διαχειρίστρια κεφαλαίων της M&G Ltd. Κλάουντια Κάλιτς.

© Bloomberg News