Η Ιαπωνία βγήκε από την ύφεση και το τέταρτο τρίμηνο του 2014, αν και με ρυθμό ανάπτυξης χαμηλότερο από αυτόν που περίμεναν οι οικονομολόγοι. Η εξέλιξη αυτή δείχνει τις δυσκολίες που υπάρχουν στις προσπάθειες να επιτευχθεί ανάπτυξη καθώς, παρά την αύξηση των εξαγωγών, οι επενδύσεις και η εσωτερική κατανάλωση παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση, ενώ οι αγορές περίμεναν αύξηση κατά 3,7%. Η χαμηλότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη δείχνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Αμπε στην προσπάθειά του να οδηγήσει σε ανάκαμψη την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου η οποία βρίσκεται σε στασιμότητα εδώ και δύο δεκαετίες. Οι αυξήσεις στους μισθούς και η αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την τόνωση της οικονομίας. Την ίδια στιγμή η υποχώρηση του γεν έχει συμβάλει στην αύξηση της κερδοφορίας εταιρειών όπως η Toyota Motor Corp. «Η Ιαπωνία κατάφερε να βγει από την ύφεση αλλά αναζητούμε επιτάχυνση της ανάπτυξης» δήλωσε ο οικονομολόγος της HSBC Holdings Ιζούμι Ντεβαλιέ.

Από τον Δεκέμβριο του 2012 που ανέβηκε στην εξουσία ο Αμπε το γεν έχει υποχωρήσει κατά 28% έναντι του δολαρίου. Ο Αμπε έχει υποσχεθεί να τονώσει την οικονομία με την εφαρμογή πολιτικής τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας που φέρει το όνομά του –Abenomics.

Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 6,7% τους τρεις μήνες μετά τον Απρίλιο που ο Αμπε ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας. Μειώθηκε επίσης κατά 2,3% το τρίτο τρίμηνο. Ολόκληρο το 2014 η οικονομία της χώρας παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη έπειτα από δύο χρόνια αύξησης της δραστηριότητας. Αυτό δείχνει το πλήγμα που δέχθηκε η οικονομία από την αύξηση στη φορολογία καθώς το Τόκιο προσπαθεί να μειώσει το μεγάλο χρέος της χώρας. Αναλυτές εκτιμούν ότι η εσωτερική ζήτηση θα συνεχίσει να παραμένει εξασθενημένη.

© Bloomberg News