Το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά το πέρας των τεχνικών συζητήσεων όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα προετοιμαστούν για το Eurogroup της Δευτέρας.

Οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους «θεσμικούς» εκπροσώπους άρχισαν την Παρασκευή μετά από συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Πηγές της Κομισιόν διευκρίνιζαν ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για ανταλλαγή απόψεων με στόχο την καλύτερη κατανόηση της κάθε πλευράς, με σκοπό το Eurogroup της Δευτέρας να ξεκινήσει με τις δύο πλευρές να γνωρίζουν η μία τις προτάσεις της άλλης.

Την Κυριακή και την Δευτέρα, μέχρι να αρχίσει το Eurogroup, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επεξεργαστεί τις θέσεις που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στους εταίρους της.

Στο έκτακτο Κυβερνητικό Συμβούλιο που έγινε το βράδυ της Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το Συμβούλιο έληξε μετά τη μία μετά τα μεσάνυχτα.

Εν τω μεταξύ, σε ανεπίσημο σημείωμα της κυβέρνησης που δημοσιοποίησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποκαλύπτεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι «στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε την παράταση του Μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων».

Στο σημείωμα η κυβέρνηση αποτιμά ως θετικές τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και προσδιορίζει σε γενικές γραμμές τις κατευθύνσεις των εργασιών που θα γίνουν μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, οι τεχνικές επιτροπές θα ετοιμάσουν δύο κείμενα, ένα για κάθε πλευρά, μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία και τα οποία θα τα τεθούν σε διαπραγμάτευση.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι δεν έχει καλυφθεί όλος ο δρόμος μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα.