Νέα στοιχεία για την «Λίστα Λαγκάρντ» που προήλθε από απόρρητα τραπεζικά δεδομένα της HSBC Γενεύης και στάλθηκε από τις γαλλικές αρχές στην Ελλάδα, εντόπισαν ΤΑ ΝΕΑ στα πλαίσια του SwissLeaks, της παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Στο πρότζεκτ συμμετείχαν περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι από 45 διαφορετικές χώρες και τουλάχιστον 50 μέσα ενημέρωσης – ανάμεσά τους η βρετανική εφημερίδα Guardian, η γερμανική Sueddeutsche Zeitung, ο τηλεοπτικός σταθμός BBC, η αμερικανική εκπομπή ερευνητικής δημοσιογραφίας 60 Minutes και πολλά ακόμα.

Τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι φιλοξενούσαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ τα οποία συνδέονταν με 106.000 πελάτες της HSBC από ολόκληρο τον πλανήτη.

ΤΑ ΝΕΑ απόκτησαν πρόσβαση στην «παγκόσμια λίστα» και επί έξι μήνες ερευνούσαν τα στοιχεία που προσφέρουν μία σπάνια ματιά στο εσωτερικό του υπερ-απόρρητου Ελβετικού τραπεζικού συστήματος.

Μερικά από τα έγγραφα που απόκτησε το ICIJ μέσω της Le Monde δείχνουν επίσης τις σχέσεις της τράπεζας με πελάτες που δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα παραβατικών συμπεριφορών, από εμπόρους όπλων που πωλούσαν χειροβομβίδες σε παιδιά στην Αφρική, έως μεσάζοντες δικτατόρων αναπτυσσόμενων χωρών και διακινητές ματωμένων διαμαντιών.

Τα πρωτότυπα δεδομένα για τους λογαριασμούς αποσπάστηκαν από τους υπολογιστές της HSBC από έναν πρώην υπάλληλο της τράπεζας που μετατράπηκε σε πληροφοριοδότη, τον Ερβέ Φαλσιανί, και παραδόθηκαν στις γαλλικές αρχές το 2008. Η Le Monde έλαβε το υλικό επεξεργασμένο από τις γαλλικές αρχές και το μοιράστηκε με το ICIJ, με τη συμφωνία ότι μια παγκόσμια ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων θα «κοσκίνιζε» αυτά τα δεδομένα. ΤΑ ΝΕΑ ήταν το μόνο μέσο ενημέρωσης από την Ελλάδα που συμμετείχε στην συγκεκριμένη έρευνα.

Από τα απόρρητα στοιχεία που διέρρευσαν φωτίζεται ο ρόλος της τράπεζας στους μηχανισμούς των εταιρειών offshore που προσφέρουν ανωνυμία και φορολογικό καταφύγιο. Ακαδημαϊκοί αναφέρουν ότι σχεδόν 7 τρισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται «παρκαρισμένα» σε φορολογικούς παραδείσους ενώ οι διαφυγόντες φόροι για τις χώρες ανέρχονται σε 175 δισεκατομμύρια.