Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στο Mega.

«Εμείς θεωρούμε ότι η συμφωνία που πρέπει να γίνει τώρα αφορά την έξοδο από το μνημόνιο και μια συμφωνία για ένα μεταβατικό στάδιο.Μετά την 1η Ιουλίου δεν θα υπάρχει κανένα πρόγραμμα κατά την ταπεινή μου γνώμη. Δεν θα υπάρχει ανάγκη προγράμματος. Διότι εάν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία νομίζω ότι η Ελλάδα θα έχει μπει και μια τροχιά εξόδου από το σημερινό τέλμα, η Ελλάδα θα μπορεί να ενταχθεί στη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ».

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να το βγάλει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης και τόνισε:

«Αν αποσυρθεί το χρέος, όλο το πλαίσιο συμφωνίας το οποίο συζητάμε, δηλαδή η μη παραγωγή πλεονασμάτων 4,5% δεν είναι δυνατόν να ακυρωθεί.

»Είναι προφανές ότι βασικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα πλεονάσματα δεν μπορούν να παραχθούν, άρα θα πάμε με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ταυτόχρονα θα έχουμε μια συμφωνία για το χρέος με βάση τις δύο παραμέτρους, αναστολή πληρωμής, διευκόλυνση πληρωμής τα πρώτα χρόνια και σύνδεση της αποπληρωμής με τον ρυθμό ανάπτυξης».

Ο Γ. Σταθάκης είπε πως την οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορεί να επιτηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως κάνει με οποιαδήποτε συμφωνία με άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ και πρόσθεσε:

«Δεν μπορεί να υπάρξει άλλος εποπτικός μηχανισμός, νομίζω ότι και η ΕΚΤ, που είναι το ένα μέρος της τρόικας, κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να επιτηρεί και δεν θέλει να επιτηρεί από τούδε και εφεξής».

Ο ίδιος ερωτηθείς για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε πως θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους αξιωματούχους του Ταμείου.

«Η λύση αυτή πρέπει να είναι συμβατή και με τις δύο πλευρές, άρα η Ελλάδα δεν ξαναμπαίνει σε πρόγραμμα. Θα είναι μια συμφωνία η οποία και από την πλευρά της Ευρώπης θα διασφαλίζει μια σειρά από πράγματα αλλά και η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει την υπόσχεσή της ότι δεν θα υπάρχει μνημόνιο και τρόικα», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Σταθάκης.