Αλλάζει προφίλ και όνομα το ΤΑΙΠΕΔ που θα αποκαλείται σύμφωνα με πληροφορίες Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, ωστόσο μέχρι τότε θα συνεχίσει να λειτουργεί με την τωρινή του μορφή και υπό τη σημερινή του ηγεσία, τον πρόεδρο Μανώλη Κονδύλη και το διευθύνοντα σύμβουλο Πασχάλη Μπουχώρη, οι οποίοι και παραμένουν στη θέση τους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη επισκέφθηκε χθες το ΤΑΙΠΕΔ, ενημερώθηκε για τους διαγωνισμούς σε εξέλιξη (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΙΣΕ, κλπ) ζητώντας τόσο τη χρονική μετάθεση όλων των κρίσιμων αποφάσεων για τις αποκρατικοποιήσεις, όσο και από την ηγεσία του να παραμείνει προς το παρόν στις θέσεις της. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή είχε ζητηθεί η παραίτησή τους.

Συνάντηση

Η κ. Βαλαβάνη συναντήθηκε τόσο με μέλη της διοίκησης, όσο και με στελέχη, και εργαζομένους του Ταμείου, διαβεβαιώνοντας τους τελευταίους ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι κανένας να μη χάσει τη θέση του.

Η ίδια η υπουργός δεν έδωσε το στίγμα της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο στελέχη της αγοράς εκτιμούσαν ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης πρέπει να ερμηνευτούν και από τις σφοδρές αντιδράσεις των πιστωτών που εναντιώθηκαν από τη πρώτη στιγμή στη κατάργηση του Ταμείου και τη διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι πρόσφατες δηλώσεις του υπ. Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που φαίνεται να ακολουθεί πιο ήπια στάση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Καθεστώς παρατάσεων

Ετσι, το πρόγραμμα εισέρχεται σε ένα καθεστώς παρατάσεων επί παρατάσεων για την ολοκλήρωση διαγωνισμών μέχρι να ξεκαθαρίσει το νέο τοπίο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι το Ταμείο να λειτουργήσει υπό μεταβατικό καθεστώς για κάποιο διάστημα, και στη νέα του μορφή να αποροφήσει την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που ελέγχεται ούτως ή άλλως 100% από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και τη Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ, με περιουσία περί τα 20 ακίνητα στο παραλιακό μέτωπο του Λεκανοπεδίου.

Η τελευταία είχε συσταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι τα μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση ακινήτων θα κατευθύνονταν στη χρηματοδότηση επενδύσεων, και όχι στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Το νέο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του νέου Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ λέγεται ότι προβεβλημένο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί ως εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ του Ταμείου.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφής μια αλλαγή στάσης της κυβέρνησης απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις έπειτα από το μπαράζ δηλώσεων για ακυρώσεις που ακούστηκαν την πρώτη εβδομάδα, κάτι που έγινε ακόμη πιο εμφανές από τα όσα είπε σε κοινό εκατό και και πλέον επενδυτών στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε υποστηρίξει πως θα προχωρήσουν όσοι διαγωνισμοί βρίσκονται στο τελικό στάδιο, αλλά και ότι μπορεί να παραχωρηθεί ο ΟΣΕ «ακόμα και έναντι ενός ευρώ», αν και εφόσον ο επενδυτής δεσμευθεί για πακέτο επενδύσεων.