Μετά τη νίκη που σημείωσε στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 31 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι γύρισε πάλι στη δουλειά.

Διεθνείς επενδυτές συναντώνται με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και επενδυτές στο πλαίσιο διήμερων, κεκλεισμένων των θυρών, συνομιλιών που ξεκίνησαν χθες στη Ρώμη. Στόχος της Ιταλίας είναι να προσελκύσει επενδύσεις στο πλαίσιο των πωλήσεων κρατικής περιουσίας που θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση ώστε να μειώσει το χρέος της χώρας, το οποίο ανέρχεται σε 2 τρισ. ευρώ και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη.

Στους επενδυτές που παρευρίσκονται στη συνάντηση με οργανώτρια την UniCredit SpA περιλαμβάνονται οι Blackrock Inc, η Wellington Management, η Banque Pictet, η Egerton Capital, η Amber Capital και η Edmond de Rothschild, σύμφωνα με σχέδιο του προγράμματος που έφτασε στα χέρια του Bloomberg News. Υψηλόβαθμα στελέχη της Finmeccanica SpA, της Atlantia Spa και της Telecom Italia είχαν προγραμματίσει να βρεθούν στη συνάντηση με επενδυτές, στην οποία θα παρευρίσκονταν και εκπρόσωποι του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της χώρας.

ΣΤΟΧΟΣ – ΚΛΕΙΔΙ. Ο Ρέντσι θέλει τώρα να επιταχύνει την εφαρμογή της οικονομικής του ατζέντας που έχει ως στόχο να βγάλει την Ιταλία από τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση που έχει καταγραφεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στόχος – κλειδί για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Ο 40χρονος Ρέντσι παρουσίασε τον περασμένο μήνα τις οικονομικές του μεταρρυθμίσεις σε επενδυτές που παρευρέθηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβούν για τον ίδιο σκοπό στη Νέα Υόρκη εκπρόσωποι της ιταλικής κυβέρνησης και επιχειρηματίες. Στη Ρώμη θα συναντηθούν ακόμη με ιταλούς επιχειρηματίες αξιωματούχοι του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου Abu Dhabi Investment Authority. Η Ιταλία έχει, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο του 30% της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας, της Eni SpA. Εχει επίσης το 31% της Enel Spa που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της χώρας. Τον Απρίλιο η κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι το διάστημα 2015-2018 θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις που αναλογούν στο 0,7% του ΑΕΠ.

«Ο Ρέντσι έχει ξεκινήσει το σόου για τους διεθνείς επενδυτές που είναι αρκετά απογοητευμένοι από την πρώτη χρονιά της διακυβέρνησής του, την οποία κυρίως πέρασε συζητώντας συνταγματικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις» ανέφερε από τη Ρώμη ο Φρανσέσκο Γκαλιέτο, ιδρυτής της εταιρείας ερευνών Policy Sonar. «Ας ετοιμαστούμε να δούμε κάτι» όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε ακόμη ο ίδιος.

© Bloomberg News

Η Ιταλία θέλει να πουλήσει φέτος το 40% των εθνικών ταχυδρομείων Poste Italiane SpA και το 49% της εταιρείας διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας Enav SpA. Θέλει επίσης να πουλήσει το 40% των κρατικών σιδηροδρόμων Ferrovie Dello Stato.

Η China State Grid έχει αγοράσει το 40,9% της κρατικής CDP Reti, μιας εταιρείας συμμετοχών που έχει το 30% του δικτύου φυσικού αερίου της Ιταλίας SNAM SpA και της εταιρείας ενέργειας Terna SpA. Η Etihad έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει το 49% της Alitalia.