Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με το γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν έγινε σε μια εξαιρετικά φιλική ατμόσφαιρα, το απόγευμα, στο Παρίσι.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι αυτό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση είναι «ένα νέο συμβόλαιο», που ο ίδιος θα ήθελε να το ονομάσει «κοινωνικό συμβόλαιο».

Στα ερωτήματα των δημοσιογράφων επανέλαβε ότι δεν είναι προτεραιότα η άμεση εξασφάλιση της επόμενης δόσης, και παραλλήλισε την Ελλάδα με τοξικομανή που για πέντε χρόνια περίμενε τη δόση του.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε, η ελληνική κυβέρνηση ζητά ένα χρόνο «ανάσας» έως το τέλος Φεβρουαρίου για να καταλήξει στις προτάσεις της αναλυτικά για τις μεταρρυθμίσεις, την ανθρώπινη κρίση και το χρέος.

Στη συνέχεια και για ένα εξάμηνο σκοπεύει να έλθει σε επαφές και συζητήσεις με τους θεσμούς και τους εταίρους για τη δημιουργία ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί εως τα τέλη Μαΐου με δεδομένο ότι αμέσως μετά υπάρχουν υποχρεώσεις με τα ομόλογα της ΕΚΤ .

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε την ικανοποίησή του για την ουσιαστική, σχεδόν δίωρη συνάντηση εργασίας που είχε με τον κ. Βαρουφάκη και επανειλλημένα διαβεβαίωσε για τη θέληση της Γαλλίας να «συνοδεύσει» τη νέα ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της.

Συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης και σύμφωνα με τον κ. Σαπέν οι κοινές τους πεποιθήσεις βασίζονται σε 4 βασικά στοιχεία : Κατ’αρχάς η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη, ιδιαίτερα για την Ελλάδα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ, να έλθει μέσα από τις επενδύσεις, και τέλος ένα αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Για τη φορολογική μεταρρύθμιση ο Μισέλ Σαπέν ανακοίνωσε ότι πρότεινε την ενίσχυση της συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση και θέτει στη διάθεσή της τις υπηρεσίες των εμπειρογνωμόνων που διαθέτει.

Μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή λύση για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζει , με δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, την σημερινή συνάντηση Βαρουφάκη-Σαπέν, στο Παρίσι.

«Η ταύτιση των δύο υπουργών Οικονομικών σε μία σειρά από κομβικά ζητήματα αποδεικνύει ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκουν πλέον γόνιμο έδαφος στην Ευρώπη», αναφέρει ο κ.Σακελλαρίδης, και προσθέτει ότι στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε, με συνέντευξή του στο CNN ,ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα.

Ο εκπρόσωπος εκτιμά ότι ο ελληνικός λαός «μπορεί να είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει την εντολή που του έδωσε με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Παρίσι βρίσκεται και ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί για να συναντηθεί με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών αργότερα το βράδυ στα γραφεία της Κομισιόν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Τον Γ. Βαρουφάκη συνοδεύει και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεδων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επωφελούμενος από τη διαμονή του στο Παρίσι ο Γ. Βαρουφάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς και με τον επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Lazard, Ματιέ Πιγκάς, την οποίο έχει επιλέξει , ως σύμβουλό για το θέμα του χρέους.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σε δηλώσεις του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον εκτός της Ευρωζώνης, είναι, ωστόσο, θεμιτό για τη χώρα να θέλει να διαπραγματευτεί τους τρόπους προκειμένου να ελαφρύνει το χρέος της».

«Εάν μία κυβέρνηση λέει «θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ», αυτό είναι σωστό. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης» επισήμανε εξάλλου ο κ. Σαπέν σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal +.

O ίδιος, επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους. «Όχι, δεν θα το διαγράψουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να επιμηκύνουμε (το χρόνο αποπληρωμής), μπορούμε να το ελαφρύνουμε, όχι όμως να το διαγράψουμε» τόνισε ο γάλλος υπουργός.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί επίσης το Λονδίνο και τη Ρώμη.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί το Λονδίνο, όπου μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι.

Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί τη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν.