«Ανεύθυνη» είναι η ελληνική κυβέρνηση αν δεν θέλει να συνεργαστεί με τους πιστωτές, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί την Κυριακή στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πλέον να συνεργαστεί υπό τις παρούσες συνθήκες με τους πιστωτές, το βρίσκω ανεύθυνο», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς.

Σημειώνοντας πως η συνεργασία εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου, ο Σουλτς ανέφερε πως «μπορεί να γίνει διαπράγματεyση για νέες μορφές, αλλά με την οδό της συναίνεσης και όχι της πρόκλησης».

Όσον αφορά τη θέση της Αθήνας για διεθνές συνέδριο επί του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής ανέφερε πως «μπορεί να γίνει συζήτηση αφού η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, πρέπει να ολοκληρωθούν τα συμπεφωνημένα βήματα πριν συζητήσουμε για νέα».

Όσον αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Σουλτς ανέφερε: «Έφυγα από την Αθήνα με την εντύπωση ότι μπορεί και πρέπει να συνομιλήσει κανείς με την ελληνική κυβέρνηση, ότι μπορεί να την φέρει σε συμβιβασμό, αλλά δεν υπάρχει εγγύηση για αυτό».

«Η κατάσταση είναι ευαίσθητη αλλά όχι αδιέξοδη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σουλτς συνέχισε, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως «οι μονομερείς ανακοινώσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών δεν ταιριάζουν σε αυτήν την εικόνα. Ίσως ο Αλέξης Τσίπρας φέρει τάξη στην κυβέρνησή του» είπε ο Σουλτς, σύμφωνα με την FAZ.

Νωρίτερα σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ο γερμανός αξιωματούχος είχε αποκαλύψει μέρος του διαλόγου που είχε με τον έλληνα Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου την Πέμπτη.

«Δεν είμαι ο δάσκαλος του Αλέξη Τσίπρα, αλλά μετά από δύο ώρες είχα την αίσθηση ότι το κατάλαβε. Αν το δέχεται δεν το ξέρω, αλλά του είπα ξεκάθαρα «αν θέλεις αυτήν την πορεία σύγκρουσης και την ακολουθήσεις, πιστεύω ότι θα χάσεις. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να ακολουθήσεις μια πορεία συμβιβασμού»» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν οι δύο αξιωματούχοι χθες στην Αθήνα.

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις συμφωνίες, αν θέλει να συνεχίσουν τα προγράμματα βοήθειας. «Κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν – μείωση μισθών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις -, το πρόβλημα είναι ότι ο Τσίπρας λέει ότι θέλει όλα αυτά να τα πάρει πίσω. Αν το κάνει, τότε σίγουρα θα υπάρξει βαθιά σύγκρουση.