Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία του» για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που ανακοινώθηκε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που ο κινεζικός όμιλος Cosco ήταν υποψήφιος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

«Σκοπεύουμε να ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στη Ελλάδα, ανάμεσά τους και της Cosco», δήλωσε ο Σεν Ντανιάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εμπορίου.

Τη διακοπή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των υποδομών ανακοίνωσε χθες τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης όσο και ουπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης που μίλησε για το πάγωμα της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου την Τετάρτη δήλωσε για το λιμάνι του Πειραιά και τη συμφωνία με την κινεζική Cosco:

«Τέτοιου είδους συμφωνίες όπως αυτή με την Cosco θα πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών και επιδιώκουμε ενίσχυση των σχέσεων τόσο με την Κίνα όσο και με άλλες χώρες». Πρόσθεσε δε ότι η νέα κυβέρνηση «θα σεβαστεί τις συμβάσεις όπως αυτή με την ΣΕΠ ΑΕ (Cosco)» και θα δει με «σοβαρότητα τις συμβατικές υποχρεώσεις»

Τόνισε ακόμη ότι αυτή η κυβέρνηση έρχεται για να δικαιώσει όσους εναντιώθηκαν στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ.

Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε προκρίνει πέρυσι την κινεζική Cosco και τέσσερις ακόμη «μνηστήρες» ως πιθανούς αγοραστές του 67% των μετοχών του ΟΛΠ στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.Δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του μεριδίου αναμένονταν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

«Ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού παραμένει, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει εδώ», ήταν η δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα το απόγευμα της Τρίτης κατά την προσέλευσή του στην τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης. Ο Θ. Δρίτσας μάλιστα τόνισε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ, ή η καινούργια επιτροπή αποκρατικοποιήσεων με τη νέα της μορφή, θα αναστείλει τη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ».

To ιδιαίτερο – και ως ένα βαθμό πιεστικό – ενδιαφέρον του Πεκίνου για τις επενδύσεις στην Ελλάδα εκφράστηκε και με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το πρωί της Τρίτης, όταν προτού ακόμα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, αντιπροσωπεία της κινεζικής πρεσβείας επισκέφτηκε τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μήνυμα από Μόσχα για τους σιδηρόδρομους

Στο μεταξύ πάντως, ηεταιρεία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων δήλωσε «έτοιμη» να αναζητήσει διαφορετικές εκδοχές συνεργασίας, σε περίπτωση που ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις μεταφορικών εταιρειών της Ελλάδας.

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου και θεωρούμενος προσωπικός φίλος του προέδρου Πούτιν, Βλαντίμιρ Γιακούνιν.

«Εάν αποφασιστεί να συνεχιστούν (οι ιδιωτικοποιήσεις), θα συμμετάσχουμε. Εάν αποφασιστεί να μη γίνει η ιδιωτικοποίηση, θα δούμε πώς η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναπτύξει τις σιδηροδρομικές της εταιρείες και εάν μπορεί εδώ να εμφανιστεί δυνατότητα για κοινή συνεργασία» είπε σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο ρώσος αξιωματούχος.