Επιφύλαξη, στάση αναμονής αλλά και διάθεση διαλόγου εξέφραζαν χθες οι εκπρόσωποι της τρόικας με αφορμή την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας πόρτα για μιας μορφής ρύθμιση του χρέους –όχι για κούρεμα –αλλά και επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα και προσβλέπουμε στις συζητήσεις με τη νέα κυβέρνηση» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στο Europe 1, μίλησε για διπλή πρόκληση και ευθύνη: η Ευρώπη να δείξει ότι μπορεί να προσαρμοστεί με μια κυβερνητική αλλαγή, ακόμη και ριζοσπαστική, και αντίστοιχα ο κ. Τσίπρας να συμβιβαστεί με τους κανόνες του ευρωπαϊκού παιχνιδιού. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο νέος έλληνας Πρωθυπουργός «πρέπει να εξοφλήσει» τα χρέη της Ελλάδας, δεν υπάρχουν περιθώρια για μονομερείς ενέργειες στην Ευρώπη. Οχι στη διαγραφή δανείου, αλλά έτοιμος για συζήτηση επέκτασης του προγράμματος διάσωσης δήλωσε ο φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ.

Πέραν των επίσημων δηλώσεων, πηγές της τρόικας, που εξέφραζαν την πιο «σκληρή» πτέρυγά της, στην οποία ανήκουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Γερμανία με τους δορυφόρους της, επισήμαιναν χθες ότι υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού αλλά όχι ριζικής αναθεώρησης της φιλοσοφίας του προγράμματος.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν απογοήτευση από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ως κυβερνητικό του εταίρο το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς –όπως έλεγαν –το μόνο που ενώνει τα δύο αυτά κόμματα είναι η αντιμνημονιακή τους γραμμή. Επομένως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να προωθήσει μια συμβιβαστική λύση με τους εταίρους της χώρας γιατί να επιλέξει το συγκεκριμένο κόμμα και όχι κάποιο άλλο.

Τα περιθώρια συμβιβασμού, σύμφωνα με τους ίδιους, βρίσκονται στους τομείς της εξυγίανσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του ελέγχου των οικονομικών συμφερόντων. Εκεί συμφωνούν και οι δύο πλευρές ότι δεν έχει υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος και επομένως θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για μια συμφωνία και στα υπόλοιπα. Αλλη πηγή, με γνώση των διεργασιών στην Ευρώπη, υποστήριζε χθες ότι ένα λογικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε να σταθεί θα ήταν η μείωση των προβλεπόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε η προσαρμογή να είναι ηπιότερη.