Επιστρέφουν σήμερα στην Κύπρο τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για να επισκοπήσουν την πρόοδο της οικονομίας της χώρας, ωστόσο οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν εφόσον ξεκαθαρίσει πρώτα το θέμα, με τις εκποιήσεις ακινήτων που τελεί σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ στο επίκεντρο των επαφών των στελεχών των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ με την κυπριακή κυβέρνηση θα ευρεθούν το θέμα των εκποιήσεων, η νομοθετική πρωτοβουλία για τους αφερέγγυους δανειολήπτες και οι αναδιαρθρώσεις δανείων, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα δημόσια οικονομικά, κ.α..

Μεθαύριο Τετάρτη τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα συναντηθούν με τη διοίκηση και τις συντεχνίες της CYTA, συνάντηση στην οποία θα συζητηθεί το νέο εργασιακό καθεστώς και τα δικαιώματα των υπαλλήλων. Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης, θέματα όπως το συνταξιοδοτικό, το σχέδιο εθελούσιας εξόδου και η οργανωτική δομή της CYTA.

Επιδίωξη της κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι να καλυφθεί η απόσταση με τους δανειστές, ώστε να εξασφαλίσει η χώρα θετική αξιολόγηση από την τρόικα, εκπληρώνοντας έτσι τον όρο που έθεσε η ΕΚΤ για να μπορέσει να αγοράσει ομόλογα στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης. Έτσι, εκτιμάται πως θα μειωθεί το επιτόκιο των κυβερνητικών ομολόγων και θα υπάρξει μείωση των δανειστικών επιτοκίων στην κυπριακή οικονομία.