Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα βρεθεί αύριο Τρίτη στο επίκεντρο του συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Ecofin) των 28 κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το εν λόγω ταμείο έχει ως στόχο την διαθεσιμότητα τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ κατά την προσεχή τριετία. Θα στηρίξει δε στρατηγικές επενδύσεις, όπως ευρυζωνικά και ενεργειακά δίκτυα, καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το γνωστό ως και «ταμείο Γιούνκερ», έχει αυξημένη σημασία για την Ελλάδα η οποία αναζητά επενδυτικούς πόρους για να τροφοδοτήσει την πραγματική οικονομία .

Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο θα «προικοδοτηθεί» με 5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με 16 δισ. ευρώ εγγυήσεις από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Με μόχλευση αυτά τα συνολικά 21 δισ. ευρώ θα καταστούν 315 δισ. ευρώ.

Στο αυριανό Ecofin θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, μετά την υποβολή της προτάσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Τέλος, οι 28 υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν θέματα σχετικά με την σύνοδο υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2015 στην Κωνσταντινούπολη.