Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε το απόγευμα του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εν όψει του

Eurogroup της Δευτέρας.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης χαρακτήρισε θετικό γεγονός την ποσοτική χαλάρωση και πρόσθεσε: «Πρέπει όμως να έρθει άμεσα η τρόικα στην Αθήνα και να κλείσει η αξιολόγηση».

«Με τον Πρωθυπουργό είχαμε μία εκτενή συζήτηση, κάναμε και μία ανάλυση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία, όπως ξέρετε, είναι αρκετά θετική για τα ελληνικά συμφέροντα και καταδεικνύει την ανάγκη να κλείσει πολύ γρήγορα η αξιολόγηση. Αρα, συζητήσαμε και αυτό, πώς θα κλείσουμε και εμείς γρήγορα την αξιολόγηση» είπε ο υπουργός.

Εξάλλου, ο κ. Χαρδούβελης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το Eurogroup

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο απερχόμενος ΥΠΟΙΚ Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την ανάγκη παράτασης του

ελληνικού προγράμματος πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, αλλά και για την

ανάγκη αύξησης της οροφής των εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδώσει

το Ελληνικό Δημόσιο από τα 15 δισ. ευρώ κοντά στα 20 δισ. ευρώ.

Την Παρασκευή υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Χαρδούβελη με τον επικεφαλής του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η ατζέντα του Eurogroup, οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και ζητήματα σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.

Επίσης, ο κ. Χαρδούβελης ενημερώθηκε από τον κ. Δραγασάκη για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των πρώτων ημερών.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε την Παρασκευή ότι «είναι έξω από κάθε στατιστική πιθανότητα» να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος της τρόικας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος είπε πως θα πρέπει να εξετασθεί μια νέα επέκταση του προγράμματος, εφόσον ζητηθεί από την ελληνική πλευρά. Ωστόσο, αν και δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα της νέας παράτασης, ανέφερε με νόημα πως θα πρέπει να ξεπερνά τη μια ή τις δύο εβδομάδες.

Σημειώνεται πως μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωζώνης εάν θέλει να παραμείνει στη νομισματική ένωση.

Επίσης, ο Ιβ Μερς, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ότι είναι ευθύνη των ψηφοφόρων στην Ελλάδα «να επιλέξουν την κυβέρνηση που πιστεύουν ότι θα προσφέρει καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους», ωστόσο «η μείωση του χρέους και της ανεργίας προϋποθέτουν μια σταθερή οικονομική πολιτική».