Λέει «όχι» στις μπλόφες, γιατί η πολιτική δεν είναι πόκερ. Και θεωρεί ότι το Grexit έχει απαγορευτικό κόστος τόσο για εμάς όσο και για τους εταίρους μας. Ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρεί, ωστόσο, ότι οι εταίροι μας θα μας ακούσουν επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις που συμφέρουν όλες τις πλευρές, αλλά και επειδή είναι αποφασισμένος να πει «όχι» εκεί όπου οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως λέει, έδιναν τον υπέρ πάντων αγώνα για την επόμενη δόση.

Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πολλές φορές προκαλέσει και ενοχλήσει με τις δηλώσεις του, αλλά ταυτόχρονα έχει γίνει διάσημος με συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα, αποκαλύπτει τα σχέδια του ιδίου και του κόμματος με το οποίο είναι υποψήφιος για τις πρώτες ημέρες, εφόσον βεβαίως σχηματίσει κυβέρνηση.

Προθεσμία 15 ημερών για να ετοιμάσει τις προτάσεις του και μετά προθεσμία ώς τον Ιούνιο για μια συμφωνία με τους εταίρους. Καμία άλλη δόση, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να απεξαρτηθούμε από τα δανεικά. Χρηματοδότηση μόνο από τον ELA – με την πεποίθηση ότι θα μας δώσουν οι εταίροι μας τα απαιτούμενα περιθώρια. Και μετά; Στόχος μια συνολική συμφωνία για όλα, χρέος, μεταρρυθμίσεις, ανθρωπιστική κρίση, ανάκαμψη. Ανάμεσα στις προτάσεις του κάποιες προκαλούν αίσθηση, όπως η σχεδόν διαγραφή του χρέους των 27 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την έκδοση ενός ομολόγου απεριόριστης διάρκειας, με πολύ μικρό επιτόκιο.

Στην παρουσίαση του βιβλίου σας είπατε ότι δεν θα εκβιάσουμε και δεν θα πάμε σε Grexit. Εχετε αποκλείσει την περίπτωση να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ;

Θεωρώ ότι το κόστος του Grexit, τόσο για εμάς όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι απαγορευτικό. Η Ευρώπη έχει επενδύσει ένα τεράστιο ποσό στη «διάσωση» της Ελλάδας, το οποίο θα χαθεί όλο σε περίπτωση Grexit. Εμείς δεν έχουμε καμιά απολύτως όρεξη ούτε να συζητήσουμε για το Grexit. Δυστυχώς, χρησιμοποιείται από κάποιους κύκλους ως μέσο για να ελαχιστοποιηθεί η εκλογική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πολλές δυνάμεις στην Ευρώπη θα προτιμούσαν να μη χρειάζεται να διαπραγματευθούν μαζί μας, να έχουν μια κυβέρνηση στην Ελλάδα η οποία να εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο του «υποδειγματικού κρατούμενου».

Αν όχι το Grexit, με ποιο όπλο θα πιέσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για μια λύση καλύτερη από αυτήν που εξασφάλισε η κυβέρνηση Σαμαρά, για παράδειγμα;

Πράγματι, αν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς ότι θα πεις «όχι» σ’ αυτό που σου προσφέρουν τότε δεν διαπραγματεύεσαι. Απλώς αιτείσαι. Είναι σαν τον Μεσαίωνα, που πας στον ηγεμόνα και παρακαλάς. Αυτό κάνουν οι κυβερνήσεις από το 2010. Το δόγμα Παπακωνσταντίνου, όπως λέω, νυν υπέρ πάντων η επόμενη δόση. Εμείς δεν πάμε να εκβιάσουμε και είναι λάθος να σκεφτόμαστε με τη λογική του τσαμπουκά και της μπλόφας. Μπλόφα μπορείς να κάνεις όταν παίζεις πόκερ. Δεν δικαιούσαι να το κάνεις με την τύχη της χώρας σου. Από την άλλη, δεν σημαίνει ότι θα πεις «ναι» σε ό,τι και να σου πουν. Οταν είσαι πτωχευμένος και έρχονται και σου λένε «δανείσου κι άλλα χρήματα για να κουκουλώσουμε για άλλη μια φορά το γιατί είσαι πτωχευμένος», έχεις ιερή υποχρέωση να πεις «συγγνώμη, δεν δικαιούμαι να δανειστώ». Οταν έρθει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούνιο και σου πει έχω ένα ομόλογο δικό σου που ωριμάζει και είναι 7 δισ. ευρώ, δεν έχεις να μου τα δώσεις, γι’ αυτό θα σου δανείσω, αυτό είναι ένας παραλογισμός.

Γιατί ειδικά στην ΕΚΤ δεν θέλετε να πληρώσετε τα ομόλογα;

Τα δάνεια αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε διαφορετικά. Γιατί κανονικά θα είχαν κουρευτεί αν δεν είχαν εξαιρεθεί από το PSI και γιατί δεν έχουμε κερδίσει τίποτε και δεν τα δανειστήκαμε εμείς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ τα αγόρασε στη δευτερογενή αγορά. Το έκανε ο κ. Τρισέ, υποτίθεται για να μας βοηθήσει. Απέτυχε. Ηταν λάθος της ΕΚΤ και πιστεύω ότι αυτός που πρέπει να πληρώσει είναι αυτός που έκανε το λάθος. Καταλαβαίνω, όμως, ότι ο κ. Ντράγκι δεν φταίει και ότι υπάρχει ένα νομικό ζήτημα και νομίζω ότι πρέπει να τον βοηθήσουμε κάπως. Γιατί να μην εκδώσουμε ένα νέο ομόλογο με την ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, γύρω στα 27 δισ., απεριόριστης διάρκειας, που να μη λήγει ποτέ, με ένα απειροελάχιστο επιτόκιο 0,1%-0,2%, έτσι ώστε να εξυπηρετείται νομικά τύποις από την Ελλάδα και να το αποθέσουμε στο ενεργητικό της ΕΚΤ; Νομίζω είναι μια πολύ καλή λύση, μια διευκόλυνση.

Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει αυτοδύναμος;

Το πρώτο βήμα κατ’ εμέ, γιατί αυτό είναι δική μου πρόταση, θα είναι ότι πρέπει να ζητήσουμε μια ελάχιστη προθεσμία, έστω δύο εβδομάδων, υποσχόμενοι να καταθέσουμε έως τότε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τέσσερα πράγματα: τη διαχείριση του χρέους, τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να γίνουν, την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις προτάσεις μας για την ανάκαμψη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της δημιουργίας ενός καινούργιου ντιλ.

Η καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου για μας δεν υπάρχει, είναι μια αυθαίρετη ημερομηνία την οποία ζήτησε η προηγούμενη κυβέρνηση μόνο και μόνο για να δημιουργήσει ασφυκτικό κλίμα στην επόμενη κυβέρνηση.

Για μας καταληκτική ημερομηνία είναι ο Ιούνιος.

Μέχρι τότε, όμως, τι γίνεται; Εχουμε να πληρώσουμε μεταξύ άλλων χρεολύσιο του ΔΝΤ 1,5 δισ. τον Μάρτιο. Εχουμε μια τρύπα στα έσοδα πολύ μεγάλη, 4 δισ., το 2014 και συνεχίζει να αυξάνεται.

Δεν πιστεύουμε στο κούρεμα του ΔΝΤ. Ομως μπορούμε να ζητήσουμε από το ΔΝΤ, το οποίο έχει εκφράσει πολλές φορές την πεποίθησή του ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, να εξομαλύνει τις πληρωμές μας για τον επόμενο χρόνο. Αυτό το 1,5 δισ. είναι πολύ μεγάλο για έναν μήνα στη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να διαπραγματευόμαστε. Θα ζητήσουμε λοιπόν να μειώσουν τις δόσεις που πρέπει να καταβάλουμε τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας πολύ βραχυπρόθεσμης που θα επιτρέψει στους εταίρους, στο ΔΝΤ και σ’ εμάς μέχρι τον Ιούνιο να βρούμε μια λύση.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου, πρέπει να υπάρξει μια διευκόλυνση μέσα από την έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει, είτε μέσα από τον ELA είτε μέσα από τα repos της ΕΚΤ, να βρει έναν τρόπο με τα έντοκα γραμμάτια να δημιουργηθεί αυτό που λέμε δημοσιονομικός χώρος 3 μηνών, ώστε να μπορέσει να υπάρξει ένας δημοκρατικός διάλογος μεταξύ δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων, γιατί διαφορετικά οι μόνοι που θα επωφεληθούν από την εικόνα μιας νεοεκλεγμένης κυβέρνησης που πνίγεται εν τη γενέσει της είναι η Λεπέν, ο Φάρατζ, οι Χρυσές Αυγές, όλοι όσοι πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το πρόβλημα και όχι η λύση για τα προβλήματα της Ευρώπης.

Τη δόση την ξεχνάμε;

Δεν θα πάρουμε καμία δόση.

>>>>> Ο Ντράγκι και η μονταζιέρα >>>>

Δεν θεωρεί ο Γιάνης Βαρουφάκης ότι η χθεσινή απόφαση Ντράγκι θα οδηγήσει σε εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων, αν δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα. «Αυτά τα λέει η μονταζιέρα» λέει χαρακτηριστικά.

«Ο Ντράγκι μιλά για ολοκλήρωση μιας διαπραγμάτευσης. Δεν αναφέρεται σε ποια διαπραγμάτευση και σε ποιο πρόγραμμα. Ασκεί πίεση για μια συμφωνία και στις δύο πλευρές. Αυτό το θέλουμε κι εμείς».