Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες από τον νέο εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι τεχνοκράτες του Single Supervisory Mechanism (SSΜ), που από τον Νοέμβριο έχει αναλάβει την εποπτεία των 130 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα για τη δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών. Γι’ αυτό και –όχι τυχαία –τις τελευταίες ημέρες κατέφθασε επιστολή από τη Φρανκφούρτη στις διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών με την οποία ο SSM ζητεί πλήρη ενημέρωση σε ημερήσια βάση για το επίπεδο ρευστότητας κάθε τράπεζας και κάθε εβδομάδα για τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία τους, μεταξύ των οποίων και για τη συμμετοχή τους στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Η επιστολή έχει υπηρεσιακό χαρακτήρα και δεν περιλαμβάνει την παραμικρή υπόδειξη στις τράπεζες. Παράγοντες όμως που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Φρανκφούρτη διακρίνουν στην επιστολή ένα πρώτο σαφές μήνυμα προς τις τράπεζες να είναι προσεκτικές στη διαχείριση των διαθεσίμων τους. Αρα, για να μη μασάμε τα λόγια μας, και στη συμμετοχή τους στις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, μια και η πρακτική αυτή τις έχει στεγνώσει από ρευστότητα. Μαθαίνω από αξιόπιστες πηγές ότι η ΕΚΤ δεν βλέπει με καλό μάτι την τακτική αυτή μεταξύ του Δημοσίου και των τραπεζών και ασκεί έντονες πιέσεις προκειμένου να σταματήσει. Και, όπως καταλαβαίνετε, αν γίνει κάτι τέτοιο θα στεγνώσει από χρήμα το Δημόσιο αν δεν είμαστε σε πρόγραμμα στήριξης!

Η Λούκα επιστρέφει

Εννοείται ότι πέφτουν μεγάλα στοιχήματα για το ποιος θα καταλάβει ποια θέση σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως για τις τράπεζες ένα όνομα ακούγεται μετ’ επιτάσεως εδώ και καιρό και σας το λέω: είναι αυτό της Λούκας Κατσέλη. Η ίδια, λέγεται, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για μια μεγάλη τράπεζα –δεν θα σας πω για την Τράπεζα της Ελλάδος, από την οποία ο Στουρνάρας δεν μπορεί να μετακινηθεί, όπως ανακάλυψε ο Παπανδρέου όταν έψαξε να δει αν μπορεί να αντικαταστήσει τον Προβόπουλο). Ομως το όνομά της Λούκας κυκλοφορεί και για τη θέση της επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), του οποίου σήμερα προΐσταται η Αναστασία Σακελλαρίου. Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, αλλαγή του νόμου που προβλέπει ότι ο επικεφαλής του ΤΧΣ εγκρίνεται από το Eurogroup. Γι’ αυτό και ούτε αυτό το βρίσκω τόσο εύκολο. Εκτός αν η Αναστασία καταλάβει την κενή θέση του τρίτου υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος –κάτι που ευνοεί ο Στουρνάρας.

Ο Κάρολος

στο τηλέφωνο

Τελευταία πάντως ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος περνάει πάλι μαύρο φεγγάρι στη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη ρήξη είχε έρθει στο ξεκίνημα της άγονης διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν ο Στουρνάρας βγήκε και προειδοποίησε για «ανήκεστο βλάβη» στην οικονομία. Να πω ότι τον πήραν τηλέφωνο τότε όλοι οι «θεσμικοί» της ελληνικής πολιτικής. Σημίτης, Κ. Μητσοτάκης και Παπούλιας τον συνεχάρησαν για την κίνησή του αυτήν. Ο ίδιος ήθελε να μην μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει μελλοντικά ότι, ως κεντρικός τραπεζίτης, δεν είχε χτυπήσει εγκαίρως τα καμπανάκια.

Αγνωστοι πρωταγωνιστές

Πίσω από τα πρώτα ονόματα του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν, βεβαίως, και δεύτερα. Ονόματα που δεν έχουν βγει και πολύ μπροστά ώς τώρα, αλλά αύριο μεθαύριο ίσως παίξουν ρόλο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα. Για να ξέρετε, λοιπόν, δεξί χέρι του Γιάννη Δραγασάκη είναι ο Δημήτρης Λιάκος, με εμπειρία στον χρηματιστηριακό χώρο, που θεωρείται ότι γνωρίζει την αγορά. Επίσης, συνεργάτιδά του είναι και η Κερασία Ραπτοπούλου, πρώην υπάλληλος της ΑΤΕ. Οσον αφορά τον Γιώργο Σταθάκη, έχει συνεργάτη τον Μάνο Μανουσάκη που θεωρείται από την Κουμουνδούρου ότι γνωρίζει καλά τις ξένες αγορές. Σήμερα σύμβουλοι, αύριο ίδωμεν!

Αγκάθι πολλών αστέρων

Μεταφέρω ένα σενάριο που κυκλοφορεί τελευταίως στην αγορά γύρω από την τύχη της επένδυσης στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με αυτό, το πολιτικό κλίμα και το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να «επηρεάσουν» και την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το σχέδιο ανάπλασης του Αστέρα. Η απόφαση για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) της έκτασης στο Μικρό Καβούρι αναμενόταν μέσα στον Δεκέμβριο, αλλά επειδή το κλίμα μύριζε εκλογές το Ανώτατο Δικαστήριο την ανέβαλε για μετά. Ανθρωπος, λοιπόν, που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, δεν θα απέκλειε το ΣτΕ να κουρέψει τον αριθμό των παραθεριστικών κατοικιών που επιτρέπεται να γίνουν στον Αστέρα, με το σκεπτικό ότι αλλοιώνει τον τουριστικό του χαρακτήρα. Και αντί να επιτρέψει βίλες σε 33.500 τ.μ. από τα 56.700 τ.μ. της συνολικής έκτασης στο Μικρό Καβούρι να ζητήσει να περιοριστούν σημαντικά. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση, όπως μου εξηγεί ο συνομιλητής μου, οι άραβες και οι τούρκοι επενδυτές που συμμετέχουν στο σχήμα Jermyn Real Estate Fund το οποίο πλειοδότησε με 400 εκατ. ευρώ στον διαγωνισμό της Εθνικής, θα αρνηθούν να τα καταβάλουν, προτείνοντας χαμηλότερο τίμημα. Διότι η προσφορά τους βασίστηκε στα όσα προέβλεπε το σχέδιο ανάπλασης. Και επειδή μπροστά στον κίνδυνο είτε κάποιος από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό του 2012 είτε κάποιος νέος ενδιαφερόμενος να υποστηρίξει ότι είναι διατεθειμένος να δώσει περισσότερα, καθώς και ότι παραβιάζονται οι αρχικοί όροι του διαγωνισμού, το πιθανότερο θα είναι τότε οι πωλητές του Αστέρα, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ, να τον επαναπροκηρύξουν. Τι θα σήμαινε αυτό; Νέα καθυστέρηση για άλλα 2-3 χρόνια και βλέπουμε.