ΗΚαλιφόρνια ξεπερνάει τη Βραζιλία ως η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς έχει ενισχυθεί από την αύξηση της απασχόλησης, την άνοδο της αξίας των ακινήτων αλλά και την αύξηση στα ατομικά και εταιρικά εισοδήματα. Η Καλιφόρνια, που είναι η πιο πολυπληθής πολιτεία των ΗΠΑ, έχει ήδη ξεπεράσει σε μέγεθος τις οικονομίες της Ρωσίας και της Ιταλίας.

Η Καλιφόρνια είχε το 2013 ΑΕΠ ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων. Το 2014 η οικονομική της δραστηριότητα αυξήθηκε σχεδόν σε κάθε τομέα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg. Αντίθετα, το ΑΕΠ της Βραζιλίας υποχώρησε κατά 1% από τα 2,25 τρισ. δολάρια, καθώς μειώθηκαν οι εξαγωγές της χώρας.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, ο 76χρονος Τζέρι Μπράουν, ξεκίνησε αυτόν τον μήνα την τέταρτη θητεία του, κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Ο Μπράουν βρίσκεται επικεφαλής σχεδίου για ανάκαμψη της οικονομίας της Καλιφόρνιας προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που προκαλούν τα τεράστια ελλείμματα της πολιτείας. Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ είχε συγκρίνει την Καλιφόρνια με την Ελλάδα, η οποία έχει περίπου το ένα δέκατο του ΑΕΠ της αμερικανικής πολιτείας. Εταιρείες-κολοσσοί που εδρεύουν στην Καλιφόρνια, όπως η Apple και η Walt Disney, έχουν προσφέρει τεράστιες αποδόσεις στους επενδυτές τους από τον Ιανουάριο του 2011, όταν ο Μπράουν επέστρεψε στη θέση του κυβερνήτη της πολιτείας.

Το μυστικό είναι «η μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Καλιφόρνιας, από τον κλάδο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών έως το Διαδίκτυο και τη γεωργία» δήλωσε ο Μπράουν σε συνέντευξη που παραχώρησε από το γραφείο του στο Οκλαντ, όπου ήταν δήμαρχος από το 1999 έως το 2007. «Βέβαια βοηθά ότι στα οικονομικά μας έγιναν νέες επενδύσεις στα σχολεία μας, τα πανεπιστήμια είναι πολύ καλά, έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις στην ενέργεια και στο νερό. Ολα αυτά προσφέρουν ασφάλεια στην Καλιφόρνια και τη διατηρούν στις πρώτες θέσεις των επενδύσεων, των αλλαγών και του πολιτισμού» πρόσθεσε.

Η οικονομία υπό τον Μπράουν έχει διατηρήσει την ορμή της από το 2013, όταν η αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται και προσφέρονται στην Καλιφόρνια ξεπέρασαν την αξία των αντίστοιχων αγαθών της Ρωσίας και της Ιταλίας. Αυτό έφερε την Καλιφόρνια στην 8η θέση της λίστας των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. Τα πρώτα τρία χρόνια της θητείας του Μπράουν η οικονομία της Καλιφόρνιας αναπτυσσόταν με ετήσιους ρυθμούς 4,1%.

Η Καλιφόρνια εξακολουθεί πάντως να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Μπορεί η απασχόληση να έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά η ανεργία, που τον Νοέμβριο ανερχόταν σε 7,2%, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ μαζί με την ανεργία του Μισισίπι. Περίπου ο ένας στους τέσσερις κατοίκους της Καλιφόρνιας ζει σε συνθήκες φτώχειας, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στις ΗΠΑ. © Bloomberg News