Σε άμεση ρύθμιση του ζητήματος που προέκυψε σε βάρος 70.000 δανειοληπτών μετά τις εξελίξεις με το ελβετικό φράγκο προτίθεται να προχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τις εκλογές με την κατάθεση νόμου.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το γραφείο του Πρωθυπουργού, «θα είναι ένας από τους πρώτους νόμους που θα καταθέσει» και θυμίζει ότι «από χθες, άλλωστε, και από την πρώτη στιγμή, ο Πρωθυπουργός είχε επαφές για το θέμα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και με τους διοικητές των συστημικών τραπεζών».

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 65.000 στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο επηρεάστηκαν από την έκρηξη της διεθνούς ισοτιμίας του νομίσματος, ενώ όπως ανέφεραν τα «ΝΕΑ» το «καπέλο» εκτιμάται στο ένα δισ. ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Το πρόγραμμα νέας σεισάχθειας, που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα περιλαμβάνει και τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα, διαβεβαίωσε την Παρασκευή το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος.

Ακόμη, δεσμεύθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξετάσει την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ρύθμισης, σε ελβετικά φράγκα, στο πλαίσιο του ενδιάμεσου φορέα, εξετάζοντας χωριστά την κάθε περίπτωση και με την αρχή ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συμμετέχουν στη νέα ζημιά των δανειοληπτών.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, με το δεδομένο ότι, ήδη, πολλοί δανειολήπτες σε ισοτιμία ελβετικού φράγκου, που προσφεύγουν στα δικαστήρια (κάτι που αναμένεται να λάβει μαζική έκταση το αμέσως προσεχές διάστημα), δικαιώνονται, παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και επιφυλάσσεται να επιλύσει το θέμα νομοθετικά, εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με τις δικαστικές αποφάσεις, ώστε να ανακουφίσει τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις τόσο δραματικές οικονομικές συνθήκες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η ραγδαία υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου και σαν συνέπεια των άλλων βασικών νομισμάτων είναι άλλη μία απόδειξη της ανεξέλεγκτης δράσης των αγορών, της αδυναμίας της οικονομίας των χωρών της ευρωζώνης, καθώς και του αδυσώπητου ανταγωνισμού μέσα στην Ευρώπη.

«Κινήσεις σαν αυτή της τράπεζας της Ελβετίας με έντονο μονομερή χαρακτήρα έχουν εκτός των άλλων δυσμενών επιπτώσεων στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης χιλιάδων Ελλήνων δανειοληπτών, που πίστεψαν στη σταθερότητα και στη δυναμική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις κερδοσκοπικές προτροπές των τραπεζών» αναφέρεται στην ανακοίνωση