Οι κινεζικές μετοχές αναμένεται να ενισχυθούν κατά 30% φέτος, συνεχίζοντας την άνοδο του 2014 που έφτασε το 53% σύμφωνα με την China International Capital Corporation που προέβλεψε σωστά το περυσινό ράλι. Η εταιρεία βασίζει τις προβλέψεις της στο ότι η χώρα θα συνεχίσει να μειώνει το κόστος χρηματοδότησης, προχωρώντας ταυτόχρονα σε μεταρρυθμίσεις.

Ο βασικός δείκτης Shanghai Corporate Index έχει φτάσει κοντά σε υψηλά πεντέμισι ετών, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται κατά 45% χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγράψει το 2007.

Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν πέρυσι την καλύτερη πορεία παγκοσμίως. Η αισιοδοξία των επενδυτών βασίζεται κυρίως σε προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από το Πεκίνο. Την ίδια στιγμή παρατηρείται επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων καθώς πολλοί επενδυτές διοχετεύουν κεφάλαια στην αγορά μετοχών. Επίσης για πρώτη φορά οι εποπτικές Αρχές της χώρας επέτρεψαν σε επενδυτές του Χονγκ Κονγκ να αγοράσουν μετοχές στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών των μετοχών πάντως έχει προκαλέσει φόβους για πιθανή μεγάλη διόρθωση, ειδικά εάν νέοι και λιγότερο έμπειροι επενδυτές αποφασίσουν να αποσύρουν ταυτόχρονα από την κεφαλαιαγορά σημαντικό μέρος των χρημάτων τους.

© Bloomberg News