ΗΚίνα θέλει να ενισχύσει τον ρόλο της ως δανειστής ύστατης ανάγκης προσφέροντας βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Με το να δανείζει χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αυξάνει την επιρροή της χώρας του στην παγκόσμια οικονομία και ανταγωνίζεται ευθέως θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που μέχρι σήμερα αναλάμβανε αυτόν τον ρόλο.

Τις προηγούμενες ημέρες κινέζοι αξιωματούχοι έδωσαν σήμα ότι είναι διατεθειμένοι να επεκτείνουν το ήδη υπάρχον πρόγραμμα δανεισμού, ύψους 24 δισ. δολαρίων, με τη Ρωσία προσφέροντας χείρα βοηθείας στη Μόσχα που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη χρεοκοπία του 1998. Από τον Οκτώβριο η Κίνα έχει προσφέρει επίσης χρηματοδότηση 2,3 δισ. δολαρίων στην Αργεντινή. Τον προηγούμενο μήνα δάνεισε 4 δισ. δολάρια στη Βενεζουέλα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της οποίας μπορούν να καλύψουν την αποπληρωμή χρέους μόνο δύο ετών.

Η χρηματοδότηση χωρών από την Κίνα έχει μια σημαντική διαφορά από την παροχή βοήθειας εκ μέρους του ΔΝΤ. Ενώ το Ταμείο απαιτεί από τις χώρες που στηρίζει οικονομικά να προχωρήσουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αναλυτές εκτιμούν ότι οι όροι που θέτει η Κίνα αφορούν περισσότερο τη διασφάλιση των συμφερόντων της σε χώρες που είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους. Σε αντίθεση με την Ουκρανία, όπου η φιλοδυτική κυβέρνηση έχει λάβει δάνειο 17 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, η Ρωσία, η Αργεντινή και η Βενεζουέλα συχνά έρχονται σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους με αποτέλεσμα να μην έχουν εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια του Ταμείου το οποίο εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Η Κίνα σπεύδει τώρα να καλύψει αυτό το κενό προς όφελός της αφού διαθέτει τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο τα οποία ανέρχονται σε 3,89 τρισ. δολάρια.

Η στήριξη από το Πεκίνο όμως έχει βοηθήσει την Αργεντινή να αυξήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αργεντινής υπολογίζονται πλέον σε 30,9 δισ. δολάρια, γεγονός που δίνει ανάσα στη χώρα η οποία παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές μετά τη χρεοκοπία της το 2001. Στα συναλλαγματικά της αποθέματα έχει προσθέσει τη βοήθεια από την Κίνα και η Βενεζουέλα. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει υπογράψει ανάλογες συμφωνίες (currency swap) με άλλες 28 κεντρικές τράπεζες, περιλαμβανομένων και αυτών στη Βρετανία και την Αυστραλία.

© Bloomberg News