«Ανεύθυνα» υψηλή χαρακτήρισε ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουχαΐλ αλ Μαζρουέι την παραγωγή μαύρου χρυσού από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός ΟΠΕΚ, ζητώντας τη μείωσή της. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Μοχάμεντ αλ Σάντα ανέφερε στο περιθώριο συνεδρίου στο Ντουμπάι ότι η πλεονάζουσα προσφορά πετρελαίου ανέρχεται σε 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg, από τον Ιανουάριο του 2013 οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ παράγουν 30 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση. Το ίδιο διάστημα, η παγκόσμια ημερήσια παραγωγή αυξήθηκε κατά 2 εκατ. στα 93,6 εκατ. βαρέλια.

«Καλούμε όλους τους άλλους παραγωγούς να σταματήσουν την αύξηση (στην παραγωγή) επειδή αυτή βλάπτει την αγορά» ανέφερε ο Σουχαΐλ αλ Μαζρουέι σε δηλώσεις του από το Ντουμπάι. «Εάν η αύξηση σταματήσει και οι άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή, εάν η παραγωγή παραμείνει αμετάβλητη το 2015, η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί πολύ πιο γρήγορα» πρόσθεσε.

Οι τιμές του πετρελαίου brent έχουν βουλιάξει 45% φέτος. Τον περασμένο μήνα ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή στα 30 εκατ. βαρέλια, κλείνοντας τα αφτιά στις εκκλήσεις της Βενεζουέλας που είναι μέλος του να αναληφθεί δράση ώστε να ανακοπεί η πτώση αυτή.

«Πίσω από την πτώση στις τιμές βρίσκεται ανεύθυνη παραγωγή από χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ. Η αγορά θα βελτιωθεί σε βάθος χρόνου» ήταν τα λόγια του υπουργού Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η παραγωγή στις ΗΠΑ, που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών δεκαετιών και αναμένεται το 2015 να φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 42 χρόνων καθώς η μείωση στο κόστος εξοπλισμού και οι βελτιωμένες τεχνικές εξόρυξης αντισταθμίζουν την πτώση στις αγορές.

Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στο Τέξας και στη Βόρεια Ντακότα είναι πολύ υψηλή και εταιρείες όπως η Exxon Mobil σχεδιάζουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις εξορύξεις από το επόμενο έτος.

Πιο διπλωματικός ήταν πάντως ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλι αλ Ναΐμι, ο οποίος θεωρεί πως το γεγονός ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες παράγουν αυξημένες ποσότητες πετρελαίου είναι «κανονική διαδικασία».

© Bloomberg News