Στην υπογραφή νέας τριετούς σύμβασης εργασίας η οποία θα ισχύσει έως και το 2017, προχωρούν η διοίκηση του ΟΤΕ και η Ομοσπονδία Εργαζομένων του Οργανισμού.

Η συμφωνία των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από διαπραγμάτευση που κράτησε περίπου τρεις μήνες, ενώ θα επικυρωθεί αύριο με την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ).

Η νέα ΕΣΣΕ κινείται στην λογική της προηγούμενης, η οποία είχε υπογραφεί το 2011, κάτι που ουσιαστικά ήταν επιδίωξη και των δύο πλευρών.
Στη βάση της νέας συμφωνίας διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί των εργαζομένων για την ερχόμενη τριετία (στο διάστημα αυτό θα μειωθούν μόνο κατά 1% σε σχέση με τους μισθούς που λαμβάνουν σήμερα), ενώ το ωράριο εργασίας θα παραμείνει στις 35 ώρες την εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του ΟΤΕ, τα βασικά στοιχεία της νέας σύμβασης προβλέπουν:
* Τη διατήρηση των μισθών στα σημερινά μειωμένα κατά 11% επίπεδα, σε σχέση με το 2011. Λόγω της κλιμακωτής μείωσης των μισθών που έγινε την προηγούμενη τριετία, οι μισθοί των εργαζομένων από το 2015 έως το 2017 θα μειωθούν περαιτέρω κατά 1%. Ωστόσο, για τους υπαλλήλους που εργάζονται σήμερα στον ΟΤΕ θα διατηρηθούν οι ίδιοι όροι απασχόλησης, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας (όχι απολύσεις), διατήρηση του 35ώρου και επαναφορά του μισθού της 31/12/2011 μετά τη λήξη της νέας σύμβασης.
* Επίσης, προβλέπεται η ένταξη στον ΟΤΕ των περίπου 2.100 εργαζομένων της OTEplus με κατώτερο βασικό μισθό τα 755 ευρώ και αναγνώριση του πτυχίου (είχε απαιτηθεί κατά την πρόσληψή τους) και της προϋπηρεσίας τους.

* Για το προσωπικό της OTEplus που εργάζεται στα Call Center προβλέπεται ότι οι συμβάσεις τους θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, με κατώτερο μισθό τα 752 ευρώ, εφόσον το ωράριο εργασίας τους είναι πλήρες.

Αναλογικά προβλέπεται να διαμορφωθούν και οι μισθοί του υπόλοιπου προσωπικού που εργάζεται λιγότερες ώρες.