Παγκόσμια πρωταθλήτρια των μεταρρυθμίσεων χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του για το τι μπορεί να αλλάξει στην πολιτική της Ελλάδας σε περίπτωση που έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος υπογραμμίζει εξάλλου ότι μετά τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup δεν χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Στη συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής»ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξηγεί ότι οι αγορές φοβούνται την αλλαγή πορείας σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, εξηγώντας ότι οι αγορές ανησυχούν περισσότερο όταν η αντιπολίτευση έχει ριζικά διαφορετικές απόψεις στο πώς θα διαχειριστεί το μέλλον.

Αναφέρει δε ως παραδείγματα την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, όπου οι κυβερνήσεις άλλαξαν αλλά τα προγράμματα προσαρμογής συνεχίστηκαν με μικρές αλλαγές, οι νέες Αρχές στήριξαν τη συνολική κατεύθυνση και οι αγορές κατευνάστηκαν.

Στην Ελλάδα – σημειώνει ο κ. Ρέγκλινγκ – φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Σχετικά με την επόμενη μέρα, ο επικεφαλής του ΕΜΣ εκτιμά πως η πρόσβαση σε ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή είναι η καλύτερη μετάβαση για την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση από την τρόικα ανέφερε ότι οι αξιολογήσεις είναι πάντα δύσκολες και οι καθυστερήσεις είναι συχνό φαινόμενο.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης, λέει ότι κάποια από αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο έλλειμμα όπως η απόφαση κυβέρνηση να επιτρέψει αποπληρωμή των φορολογικών χρεών σε 100 δόσεις, κάτι που εξέπληξε την τρόικα.

Υπογραμμίζει ότι οι διαφορές με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν περιορίζονται μόνο στα δημοσιονομικά, αλλά και στην πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Για αυτό, εξηγεί, το Eurogroup έδωσε δίμηνη παράταση του προγράμματος δίνοντας περισσότερο χρόνο σε Ελλάδα και τρόικα να συμφωνήσουν.