Πάγωμα του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων για τα επόμενα δύο χρόνια αποφάσισε η κυβέρνηση στο παρά πέντε της εκπνοής του 2014. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά στην κατάθεση σχετικής διάταξης στη Βουλή, η οποία είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που είχε με την τρόικα τους τελευταίους μήνες ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Η διάταξη προβλέπει την αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016. Με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση στοχεύει στην τόνωση της αγοράς ακίνητων, η οποία παραμένει εδώ και καιρό ακίνητη. Μέρος αυτής της ακινησίας ήταν και αποτέλεσμα της επιβολής του συγκεκριμένου φόρου και των ασαφειών που προκαλούσε καθώς μπλόκαρε εκατοντάδες συμβόλαια μεταβιβάσεων, ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων, συμβολαιογράφους, δικηγόρους αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, και δεν φέρει τελικά τα πολυπόθητα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Ο συγκεκριμένος φόρος προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην κτηματαγορά τους πρώτους μήνες του έτους αφού πρακτικά ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί και χρειάστηκε να τροποποιηθεί για να ενεργοποιηθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

O φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης κάθε ακινήτου από την 1η Iανουαρίου 2014 και μετά. Επιβαρύνει τον πωλητή, ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν, ο νόμος προέβλεπε αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος διακράτησε το ακίνητό του για τουλάχιστον πέντε έτη. Ενώ όσοι μεταβίβασαν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 απαλλάσσονταν από τον φόρο υπεραξίας. Προέβλεπε μάλιστα συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης του ακινήτου (από 98,2% για δύο χρόνια διακράτησης έως 60% για περισσότερα από 26 χρόνια). Ειδικότερα για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί από την 1η Iανουαρίου 1995 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002 οι συντελεστές απομείωσης περιορίζονται, καθώς πολλαπλασιάζονται επί 0,8.

ΠΑΡAΤΑΣΗ ΣΤΟ Ε9. Παράταση μέχρι και τις 30-12-2014 της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) που έληγε χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Την παράταση, όπως διευκρινίζεται με ανακοίνωση του υπουργείου, θα προβλέπει τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών. Οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2014 θα δηλωθούν μέχρι και τις 31-3-2015. Επίσης με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι η διαρκής ενημέρωση του περιουσιολογίου ακινήτων με τις μεταβολές περιουσιακής κατάστασης θα ισχύσει από την 1-1-2015.