Καθ’ οδόν είναι η αύξηση από του χρόνου των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση αναζητεί επειγόντως τρόπους για να δώσει κίνητρα στην πράσινη ανάπτυξη.

Τα υπερβολικά πολλά δικαιώματα ρύπων που μοίρασαν οι 28 κυβερνήσεις στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τη χαμηλότερη βιομηχανική παραγωγή, είχαν ως αποτέλεσμα να καταβαραθρωθεί η τιμή τους, φθάνοντας χθες στα μόλις 7,1 ευρώ ανά τόνο (από τα υψηλά των 31 ευρώ του Απριλίου 2006), καταδεικνύοντας την αποτυχία τού όλου σχεδιασμού.

Διότι το αρχικό πλάνο της Κομισιόν ήταν όλες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της Ευρώπης, να αγοράζουν έναντι τσουχτερών τιμών δικαιώματα ανάλογα με τους ρύπους που εκπέμπουν, προκειμένου η οικονομική αυτή αιμορραγία να τους αναγκάσει σταδιακά να λάβουν μέτρα για να μειώσουν το βεβαρημένο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Ετσι η τιμή των εκπομπών ρύπων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 62% μέχρι και τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τις απαντήσεις αναλυτών σε χθεσινή έρευνα του Bloomberg. Η UBS εκτιμά μάλιστα ότι η τιμή δικαιωμάτων ρύπων θα διπλασιαστεί μέσα στο 2015.

Αρκετοί ευρωβουλευτές προωθούν σημαντικές αλλαγές στο ηλικίας μόλις 10 ετών σύστημα εμπορίας ρύπων προκειμένου να δώσουν πραγματικά κίνητρα στις βιομηχανίες να γίνουν πιο πράσινες, αλλά και ώθηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ετσι, όλα δείχνουν ότι το 2015 θα έχουμε την πρώτη χρονιά από το 2010 με αύξηση στα δικαιώματα ρύπων. Σήμερα το μέσο κόστος αγοράς δικαιώματος εμπορεύεται κατά 77% χαμηλότερα από ό,τι τον Απρίλιο του 2006.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι κυβερνήσεις διένειμαν πολλαπλάσιες άδειες δικαιωμάτων απ’ όσες χρειάζονταν πραγματικά εργοστάσια και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας (όπως η ΔΕΗ).

Ως αποτέλεσμα, το συσσωρευμένο σήμερα πλεόνασμα πανευρωπαϊκά στο σύστημα υπερβαίνει τα 2,1 δισεκατομμύρια τόνους, που σημαίνει ότι ξεπερνά τις συνολικές ετήσιες ανάγκες για όλη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για να περιορίσει την υπερβολική αφθονία δικαιωμάτων η ΕΕ πρότεινε να παρακρατηθεί ένα μεγάλο τμήμα της υπερπροσφοράς, τα δικαιώματα αυτά να αποτελέσουν ένα είδος αποθεματικού και να επανέλθουν σε «κυκλοφορία» από το 2021. Κάθε φορά που η προσφορά δικαιωμάτων θα υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο, αυτά θα απομακρύνονται από την αγορά και θα τοποθετούνται στο αποθεματικό.

Το πλάνο έρχεται σε συνέχεια ενός μέτρου που αποφασίστηκε ήδη φέτος, με παρακράτηση εκτός δημοπρασιών δικαιωμάτων 900 εκατ. τόνων, τα οποία θα τεθούν σε «κυκλοφορία» την περίοδο 2019-2020. Προκειμένου να υιοθετηθεί η πρόταση για το αποθεματικό ρύπων χρειάζεται υποστήριξη από τις εθνικές κυβερνήσεις και το Ευρωκοινοβούλιο.

© Bloomberg News