Eνας έρωτας γεννιέται…

Αρχικά είχαν αντιδράσει στην τοποθέτηση του «μνημονιακού» Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Ομως, κάτι οι καλές προσωπικές σχέσεις μεταξύ άλλων με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, κάτι η επίσκεψη αντιπροσωπείας τους στο γραφείο του, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σιγά σιγά τα πράγματα είχαν αρχίσει να αλλάζουν και οι συριζαίοι θεωρούσαν ότι ήταν σε μια πορεία συνεννόησης με τον Γιάννη Στουρνάρα. Μέχρι την Τρίτη, που ο διοικητής είπε αυτά που είπε και το ειδύλλιο τελείωσε απότομα.

… από τις στάχτες ενός άλλου

Από το ένα ειδύλλιο, όμως, πέρασαν γρήγορα στο επόμενο.

Ετσι, ενώ τον Σεπτέμβριο πήγαν στον Στουρνάρα για να του πουν τα παράπονά τους για τον Αδωνη Γεωργιάδη, την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στον Γιώργο Προβόπουλο για να πει τα παράπονά του για τον Στουρνάρα.

Γιατί στον Προβόπουλο; Πρώτον, γιατί ο πρώην διοικητής είναι γνωστό ότι δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον Στουρνάρα. Εδώ και καμιά δεκαετία. Ενώ δεν έχει λόγο να ευαισθητοποιείται για την κυβέρνηση Σαμαρά που τον άδειασε την τελευταία εβδομάδα αφού τον παραμύθιαζε επί μήνες. Δεύτερον, γιατί ο ίδιος θεωρεί το θέμα των καταθέσεων ταμπού, για το οποίο δεν μιλάμε ποτέ. Κάτι που ο Τσίπρας διεμήνυσε ότι εκτιμά (σ.σ. παρεμπιπτόντως, ούτε ο Στουρνάρας μίλησε για καταθέσεις, αλλά αυτό πέρασε στα ψιλά…).

Κάπου εκεί οι δυο πλευρές τα βρήκανε, μου λένε οι πηγές μου. Αφού και ο Προβόπουλος διεμήνυε ότι διέκρινε ρεαλιστική και ώριμη προσέγγιση του συνομιλητή του…

Σε κάθε περίπτωση οι δυο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται τακτικότερα. Είχαν να τα πουν από το φθινόπωρο του 2009. Οσο για τις κακές γλώσσες –αυτές έχουν να λένε ότι ο Προβόπουλος τα έβρισκε πάντα με την επόμενη κυβέρνηση. Ε, απλώς δεν είναι πια διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά έχει προφανώς την κεκτημένη ταχύτητα. Εκτός και αν αυτή τη φορά πάει για Πρωθυπουργός «ειδικού σκοπού»!..

Θα μείνουν

με την απορία

Δεύτερη σε πολιτικό ρίσκο μετά τη Ρωσία κατατάσσεται η Ελλάδα για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Μαθαίνω ότι σχετική ανάλυση έγινε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και καλά η Ρωσία, είπαν πολλοί από τους συμμετέχοντες κεντρικούς τραπεζίτες. Η Ελλάδα όμως, αναρωτήθηκαν, γιατί να βρίσκεται σε αυτήν τη θέση για ένα θέμα όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες για το πολιτικό σύστημα; Και πολύ περισσότερο όταν είναι η χώρα που έκανε τα τελευταία χρόνια τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις; Αυτοί κινδυνεύουν να μείνουν με την απορία… κι εμείς στην ουρά μπροστά στα ATM.

Εμπλεξαν

τα τιμολόγια

Προ ημερών η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου εξήγγειλε ότι η Περιφέρεια θα επιδοτήσει με μέγιστο ποσό 360 ευρώ την επανασύνδεση ρεύματος σε όσους καταναλωτές τους έχει κοπεί. Κοστολόγησε μάλιστα το κονδύλι που θα διαθέσει στα 2,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παράγοντας από τον χώρο της ενέργειας μού μετέφερε την απορία του: σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, οι υπολογισμοί της έγιναν με βάση την ειδική χαμηλή τιμή κιλοβατώρας του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, που παρέχει έκπτωση 42% έναντι του κανονικού. Αλλά οι περίπου 550.000 δικαιούχοι του ΚΟΤ δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο διακοπής ρεύματος. Αυτό είναι σε όλους γνωστό, καθώς προβλέπεται στη σχετική υπουργική απόφαση. Ακόμη δηλαδή και αν ο δικαιούχος ΚΟΤ σταματήσει να πληρώνει, η οφειλή του υπάγεται αυτόματα σε διακανονισμό με δόσεις. Αρα σε ποιους θα «μοιράσει» η Περιφέρεια το κονδύλι των 2,5 εκατ. ευρώ; Σε όσους δεν πληρώνουν γενικώς; Πολλά τα αδιευκρίνιστα σημεία της εξαγγελίας Δούρου, λένε οι γνωρίζοντες…

Εσπασε

ένα ταμπού

Ως πρώτο βήμα χαρακτηρίζουν υψηλόβαθμοί τραπεζικοί παράγοντες την πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ στο αμερικανικό επενδυτικό Fund KKR που είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Η κίνηση έχει την πλήρη υποστήριξη της Τραπέζης της Ελλάδος και εκτιμάται ότι αποτελεί την αρχή μιας σειράς ανάλογων κινήσεων από όλες τις ελληνικές τράπεζες. Αλλωστε, όπως λένε οι τραπεζίτες, με τον τρόπο αυτόν οι τράπεζες θα βάλουν πάλι στο ταμείο τους ένα μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων που έχουν δώσει και θεωρούνταν έως τώρα… αγύριστα. Την ίδια στιγμή η διοίκηση των επιχειρήσεων ανατίθεται σε ξένα funds με ειδικότητα στη «δουλειά» και με επιπλέον κεφάλαια που είναι διατεθειμένα να βάλουν στις εταιρείες για να ορθοποδίσουν και να πάρουν και αυτοί τα λεφτά τους. Και έτσι οι τραπεζίτες δεν κάνουν ως «μάγοι με τα δώρα» τους επιχειρηματίες σε κλάδους που ίδιοι δεν γνωρίζουν. Εν πολλοίς, έσπασε ένα ταμπού.

Πέμπτη φορά υποψήφιος

Η αλήθεια είναι ότι ήδη έχει τριτώσει το κακό με τον πρώην –πλέον –γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κοκκόρη που παραιτήθηκε για να βάλει υποψηφιότητα αν γίνουν βουλευτικές εκλογές. Ο Π. Κοκκόρης στις τρεις από τις τέσσερις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έχει κερδίσει ως τελευταίος τη βουλευτική έδρα, αλλά το Κοινοβούλιο το βλέπει μόνο απέξω. Και αυτό γιατί και τις τρεις φορές κράτησε την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης ο (χωρίς σταυρό εκλεγόμενος) Κώστας Καραμανλής. Την τέταρτη φορά όμως δεν χρειάστηκε να βάλει το χέρι του ο Κώστας Καραμανλής, αφού δεν εξελέγη λόγω της κατάρρευσης των ποσοστών της ΝΔ. Η πέμπτη –όποτε υπάρξει –θα είναι η τυχερή;

Ποιο στέλεχος οικονομικού υπουργείου ήταν στο παρά πέντε να κατεβεί στην προεκλογική αρένα και κράταγε κενό πρωτόκολλο ώστε αν έπαιρνε το πράσινο φως από το κόμμα να υποβάλει υποψηφιότητα; (Τελικά δεν χρειάστηκε το πρωτόκολλο)