Στην επισήμανση ότι έξι χρόνια μετά το ξέσπασμά της κρίσης η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να βρει τον αναπτυξιακό βηματισμό της, προχώρησε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Cassa Depositi e Prestiti.

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι απαιτείται έμφαση στις επενδύσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την δέσμευση των κρατών-μελών να εντατικοποιήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να επιδιώξουν φιλο-αναπτυξιακή δημοσιονομική εξυγίανση, θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη.

Όπως είπε, οι ρίζες, τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα της μακράς, βαθιάς και συστημικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής, κρίσης είναι σε όλους γνωστά, αλλά δυστυχώς, έξι χρόνια μετά το ξέσπασμά της, η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να βρει τον αναπτυξιακό βηματισμό της.

«Σήμερα, αυτό που απαιτείται, είναι η ενδυνάμωση της διαδικασίας Ευρωπαϊκής ενοποίησης, ώστε το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα να βγει πιο δυνατό από την κρίση. Αυτό που χρειάζεται, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ένα πλαίσιο δημιουργικής αλληλεγγύης, είναι η επίτευξη και διασφάλιση «ισορροπίας» μεταξύ των πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας και των αναπτυξιακών πολιτικών, ώστε να ενισχυθεί καθοριστικά η απασχόληση και να τονωθεί η συνοχή, σε Ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέδειξε το ρόλο που διαδραματίζουν σε αυτή τη συγκυρία πιστωτικά ιδρύματα, όπως είναι η Cassa Depositi e Prestiti στην Ιταλία και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην Ελλάδα.