Σε διεθνή επενδυτικό οίκο μεταβιβάζει η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρηματικά της δάνεια 1,2 δισ. ευρώ, με στόχο να ανακτήσει το μεγαλύτερο δυνατό μέρος των κεφαλαίων της. Πρόκειται για το πρώτο ντιλ του είδους, που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο και για άλλα ανάλογα, στην τραπεζική αγορά.

Συγκεκριμένα, η Πειραιώς έκλεισε συμφωνία με τον επενδυτικό οίκο Kohlberg Kravis Roberts (KKR) για τη δημιουργία επενδυτικού σχήματος, στο οποίο θα μεταβιβαστούν μέσω τιτλοποίησης περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,2 δισ. ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε η τράπεζα, οι εταιρείες του σχήματος θα τελούν υπό τη διαχείριση ή/και τον έλεγχο της KKR Credit, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα αναλάβει την τραπεζική εξυπηρέτηση (servicing) του χαρτοφυλακίου, το οποίο αποτελείται από ενήμερα όσο και από μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και από μετοχικούς τίτλους.

πρωτοβουλιεσ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, όπως εξηγούν πηγές της τράπεζας, ένας έμπειρος και εξειδικευμένος στην αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων οίκος όπως η KKR θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε από επισφαλή τα δάνεια να γίνουν και πάλι «ζωντανά» και να ανακτήσει η τράπεζα τα κεφάλαιά της. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που θα ανακτηθεί από την KKR στο πλαίσιο αυτής της διαχείρισης θα το πάρει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία υπολογίζει ότι έχει διασφαλισμένα τουλάχιστον τα πρώτα 750 εκατ. ευρώ.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΚΚR έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει με επιπλέον 300 εκατ. ευρώ τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει, έτσι ώστε να στηρίξει την ανάκαμψή τους.

Οπως τόνισε ο Ανθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, «όντας η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, εξετάζουμε ένα ευρύ φάσμα εργαλείων προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε και να μεγιστοποιήσουμε την ανάκτηση κεφαλαίων από τις θέσεις μας αυτές».

Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι η πρόθεση της ΚΚΡ να επενδύσει πρόσθετα κεφάλαια σε σχέση με το μεταβιβαζόμενο χαρτοφυλάκιο «αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Η ΚΚR διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 96,1 δισ. ευρώ.