Το Λουξεμβούργο συναίνεσε τελικώς στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραδώσει στοιχεία που αφορούν τις φορολογικές πρακτικές που ακολουθούσε και τις συμφωνίες που είχε συνάψει με πολυεθνικές εταιρείες προκειμένου να καταβάλλουν υπερβολικά χαμηλούς φόρους.

Οι αρχές της χώρας θα παραδώσουν στην Επιτροπή τη λίστα των φορολογικών συμφωνιών καθώς και εκείνην με τους δικαιούχους προνομιακής φορολόγησης επί των πνευματικών δικαιωμάτων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνα για το κατά πόσο η αμερικανική εταιρεία Amazon και μια θυγατρική της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat επωφελήθηκαν από αθέμιτη κρατική βοήθεια, εις βάρος των ανταγωνιστών τους, ως αποτέλεσμα των φορολογικών συμφωνιών του Λουξεμβούργου. Ταυτόχρονα, ερευνά τις συμφωνίες του ομίλου Starbucks με την Ολλανδία και της Apple με την Ιρλανδία.

Οι επικρίσεις για τις φορολογικές πρακτικές του Μεγάλου Δουκάτου εντάθηκαν πριν από έναν μήνα, μετά τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης για την υπόθεση, που βασίστηκαν σε έγγραφα που είχαν διαρρεύσει, την αποκαλούμενη υπόθεση LuxLeaks.

Σφοδρή κριτική δέχτηκε και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο επί πολλά χρόνια πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου που έχει πλέον αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μπετέλ είπε ότι η απόφαση της Κομισιόν να διευρύνει την έρευνά της και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έπεισε την κυβέρνησή του να της παράσχει τον κατάλογο με τις συμφωνίες και τους δικαιούχους των φορολογικών κινήτρων.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ δήλωσε πολύ ικανοποιημένη με την απόφαση του Λουξεμβούργου, σημειώνοντας ότι ελπίζει ότι και άλλες αρχές θα συνεργαστούν με την Επιτροπή στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την αθέμιτη φοροαποφυγή.

Το Λουξεμβούργο είχε ήδη συμφωνήσει να παράσχει πληροφορίες για τις συμφωνίες του με ξένες εταιρείες στις κυβερνήσεις των χωρών που θα τις ζητούσαν, όμως απέρριπτε το αίτημα των υπηρεσιών ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή δεν είναι φορολογικές αρχές.