Με στόχο να αποκαλύψει τους πραγματικούς μετόχους των οφσόρ, το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσε πρόταση σχεδίου νόμου που θα υποχρεώνει κάθε εταιρεία να κοινοποιεί στις εθνικές Αρχές της χώρας όπου δραστηριοποιείται στοιχεία για τους μετόχους και τους ιδιοκτήτες της, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι των 28 κυβερνήσεων κατέληξαν το βράδυ της Τρίτης σε ένα προτεινόμενο σχέδιο νόμου γύρω από την εταιρική διαφάνεια, το οποίο θα κληθεί να ψηφίσει η Ευρωβουλή μέσα στο 2015 και εν συνεχεία θα ενσωματωθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις.

«Τράπεζες, ελεγκτικές και λογιστικές εταιρείες, δικηγόροι, μεσίτες ακινήτων και καζίνα καλούνται επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγχουν κάθε τυχόν ύποπτη συναλλαγή που έκαναν οι πελάτες τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η δημιουργία εθνικών μητρώων με τους πραγματικούς μετόχους και ιδιοκτήτες των εταιρειών θα συμβάλει ώστε να σηκωθεί το πέπλο που καλύπτει σήμερα τους υπεράκτιους λογαριασμούς και σε μεγάλο βαθμό θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος και της κραυγαλέας φοροδιαφυγής» δήλωσε ο Krisjanis Karins, ένας λετονός ευρωβουλευτής μέλος της κεντροδεξιάς ομάδας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον περιλαμβάνεται μεταξύ των ηγετών που απαιτούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία διευκολύνεται από την ύπαρξη των εικονικών εταιρειών. Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει από πέρυσι μέτρα βελτίωσης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς» χαρακτήρισε το προτεινόμενο σχέδιο η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, εκφράζοντας ωστόσο τις ανησυχίες της ότι «η τελική ρύθμιση θα υπολείπεται της πλήρους διαφάνειας που απαιτείται να υπάρχει για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες οι οποίοι βρίσκονται πίσω από εταιρείες και οργανισμούς, όπως έχουν συχνά καταγγείλει ακτιβιστές και οργανώσεις».

«ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ». Στο πλαίσιο της συμφωνίας, κάθε πρόσωπο που έχει «έννομο συμφέρον», όπως όσοι δημοσιογράφοι ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία αλλά και ενδιαφερόμενοι πολίτες, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα εθνικά μητρώα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου. Εξαιρέσεις από τους κανόνες πρόσβασης σε αυτά «θα υπάρχουν μόνο κατά περίπτωση και σε εξαιρετικές περιπτώσεις». Οι κανόνες σχετικά με την καταγραφή των στοιχείων για μετόχους και ιδιοκτήτες εταιρειών καλύπτουν τόσο επιχειρήσεις όσο επίσης συμπράξεις αλλά και οργανισμούς.

© Bloomberg News