Συνέχεια στις προειδοποιήσεις για την ελληνική οικονομία έδωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προλογίζοντας την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με το Mega, τόνισε ότι ήταν υποχρέωσή του να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης από τη μείωση της ρευστότητας, στις δηλώσεις που προκάλεσαν την οργή της Κουμουνδούρου.

«Οπως έδειξε και η πρόσφατη αναταραχή των αγορών κεφαλαίων, που οδήγησε σε κατακόρυφη άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου σε επίπεδα άνω του 9% η χώρα μας ακόμη χρειάζεται υποστήριξη από ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προληπτικής χρηματοδότησης από τους ευρωπαίους εταίρους. Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο έως ότου διασφαλιστεί η διατηρήσιμη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της από τις διεθνείς αγορές. Στο πλαίσιο αυτό η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους εταίρους μας αποκτά πρωτεύουσα σημασία» είπε.

Μιλώντας τη Δευτέρα σε τιμητική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννησή του Ξενοφώντα Ζολώτα, ο κ. Στουρνάρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία από τη μείωση της ρευστότητας.

«Οφείλω να επισημάνω ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος» τόνισε.

Αυτή η τοποθέτηση του διοικητή της ΤτΕ προκάλεσε την οξεία αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος – μέσω του εκπροσώπου Τύπου του, Πάνου Σκουρλέτη – άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαναγκάσει τον Γ. Στουρνάρα σε έξοδο όταν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έλθει στην εξουσία.

Στο ίδιο μήκος κύματος της δυσφορίας της Κουμουνδούρου με τις ενέργειες του Γ. Στουρνάρα, λίγα 24ωρα πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν και η έκτακτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή.