Χρειαζόμαστε την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη και τη θέλουμε δυνατή, δήλωσε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί. «Αυτό δεν σημαίνει λιτότητα. Θέλουμε πιο ανταγωνιστική οικονομία, πιο ευέλικτη» είπε, μιλώντας στο Mega.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και διαπραγμάτευσης με νέα κυβέρνηση, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός θα επιλέξει τους αντιπροσώπους του όταν λάβουν χώρα οι εκλογές και θα συζητήσουμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο επίτροπος δήλωσε ότι δεν είναι αρνητικός σε μια συνάντηση μαζί του. «Αν θέλει να με δει στις Βρυξέλλες είναι ευπρόσδεκτος» είπε.

Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση π.χ., νέες περικοπές συντάξεων ή υψηλότερη φορολογία, ο επίτροπος απάντησε: «Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί. Αυτό δεν σημαίνει λιτότητα. Δεν επιβάλλουμε λιτότητα. Θέλουμε πιο ανταγωνιστική οικονομία, πιο ευέλικτη. Το μέλλον της Ελλάδας βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι λιτότητα. Είναι εκσυγχρονισμός. Ο εκσυγχρονισμός είναι απολύτως απαραίτητος αν θέλετε αυτή η χώρα που όλοι αγαπάμε με τα πολλά πλεονεκτήματα, να γίνει ισχυρή. Θέλουμε μια δυνατή Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Για τον κίνδυνο του «Grexit»

Σε ερώτηση για το αν είναι ή όχι ακόμη «στο τραπέζι» το Grexit, ο Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε: Δεν επιθυμώ Grexit. Δεν είναι αυτή η λύση για την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει διότι είναι ισχυρότερη εντός ευρωζώνης. Αυτή είναι η προσωπική και πολιτική μου δέσμευσή. Είναι επίσης δέσμευση του Προέδρου κ. Γιούνκερ».

Αναφορικά με το αν υπάρχει φόβος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο επίτροπος απάντησε: «Δυο χρόνια νωρίτερα κάναμε τις σωστές επιλογές, νομίζω. Αποφασίσαμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Σήμερα, οι προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν. Μεγαλύτερη ανάπτυξη περισσότερες θέσεις εργασίας λιγότερη ανεργία υψηλότερες προοπτικές επενδύσεων. Δεν είναι τώρα η ώρα να σταματήσετε. Γι’αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι χρειαζόμαστε την Ελλάδα μαζί μας στην ευρωζώνη».

Για τον Αλέξη Τσίπρα

Ερωτηθείς γιατί ο ίδιος δεν συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε: «Νομίζω ότι ήθελε να με συναντήσει και δεν είμαι αρνητικός σε κάτι τέτοιο αλλά η επίσκεψη ήταν επίσκεψη εργασίας. Είχα επαφές με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και την κυβέρνηση. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να με δει στις Βρυξέλλες είναι ευπρόσδεκτος».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και διαπραγμάτευσης με νέα κυβέρνηση, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός θα επιλέξει τους αντιπροσώπους του όταν λάβουν χώρα οι εκλογές και θα συζητήσουμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει».

Στην ερώτηση αν φοβάται μια αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, τόνισε: «Δεν θα εκφράσω καμία προτίμηση. Είμαι γάλλος πολίτης, σοσιαλδημοκράτης και τείνω προσωπικώς προς τη σοσιαλδημοκρατία και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Είμαι επίσης ευρωπαϊστής. Η Ευρώπη είναι καλή για τους λαούς, για τον ελληνικό λαό. Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Πέραν αυτού, δεν ασκώ καμία πίεση. Ο ελληνικός λαός είναι αρκετά ώριμος ώστε να επιλέξει».

Για τις αντιδράσεις στο γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα απ’όπου προέρχεται, ότι ο ίδιος στηρίζει μια δεξιά κυβέρνηση, ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε: «Δεν έχω έρθει εδώ ως γάλλος σοσιαλιστής. Στην κυβέρνηση μετέχουν και σοσιαλιστές άλλωστε. Το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Οι σύντροφοί μου από το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα θα έπρεπε να το ξέρουν».