Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αναμένει να δανειστεί λιγότερα από €200 δισ. από τις κεφαλαιαγορές το 2015, ένα ποσό που είναι το χαμηλότερο από το 2002, για να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος της χώρας το οποίο ανέρχεται σε €1,3 τρισ., δήλωσαν την Τρίτη δύο πηγές ενήμερες για τα σχέδιά της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει θέσει στόχο ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός του 2015 να είναι ο πρώτος ισοσκελισμένος που θα εκτελεστεί έπειτα από 46 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί νέο δανεισμό για να καλυφθεί ένα δημοσιονομικό έλλειμμα.

Αλλά, καθώς το Βερολίνο δεν μπορεί να πληρώσει από τα τρέχοντα έσοδά της τα περίπου €185 δισ. τα οποία προβλέπει πως θα χρειαστεί να καταβάλει σε επενδυτές που διακρατούν γερμανικό κρατικό χρέος, θα δανειστεί από τις χρηματαγορές.

Το 2014 η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση δανείστηκε €212 δισ., ενώ το 2013 το ύψος του κρατικού δανεισμού της Γερμανίας είχε ανέλθει στα €267 δισ. και στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το 2009, σε ιστορικό υψηλό—τα €334 δισ.

Το ημερολόγιο έκδοσης νέων ομολόγων αναμένεται να εκδοθεί από την υπηρεσία διαχείρισης δημοσίου χρέους της Γερμανίας σήμερα Τετάρτη.