Εκτακτη συνάντηση με τον τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο είχε το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση ζητήθηκε από τον ίδιο τον πρόέδρο του ΣΥΡΙΖΑ και η ανταπόκριση από τον προκάτοχο του Γ. Στουρνάρα στη κεντρική τράπεζα ήταν άμεση.

Οπως μεταδίδουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αντικείμενο της συζήτησης ήταν η εμπειρία του 2012, σε ό,τι αφορά τις εκροές κεφαλαίων και καταθέσεων, τα δεδομένα του τραπεζικού συστήματος σήμερα και το κατά πόσον είναι δυνατόν και υπό ποίες προϋποθέσεις να προκύψει «πιστωτικό γεγονός», λόγω της πολιτικής συγκυρίας.

Εγκώμια ΣΥΡΙΖΑ για Προβόπουλο, οριστική ρήξη με Στουρνάρα

Μετά το πέρας της συνάντησης, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ έσπευδαν να πλέξουν το εγκώμιο του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την (επιβεβαιωμένη εντωμεταξύ) κρίση ρευστότητας που απειλούσε την ελληνική οικονομία, αντιπαραβάλλοντας την σημερινή στάση του κ. Στουρνάρα, ο οποίος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον «κόκκινο πανί».

Οπως ανέφεραν κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου, «η εμπειρία του κυρίου Προβόπουλου για την αντιμετώπιση αντικειμενικών κινδύνων ή και τεχνητών δυσκολιών από μεταφορά κεφαλαίων έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη».

Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν τη συζήτηση Τσίπρα – Προβόπουλου «ουσιαστική και εποικοδομητική» και σημείωναν σχετικώς: «Η τότε διοίκηση σε αντίθεση με τη στάση της σημερινής που εμφανίζεται ανεύθυνα να προκαλεί κρίση ρευστότητας, ενώ αυτή δεν υπάρχει, είχε φροντίσει να διατηρηθεί μέχρι τέλους κλίμα σταθερότητας και εφησυχασμού για την ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών.

Αντιθέτως, ο σημερινός διοικητής σε μια πρωτοφανή κίνηση για το θεσμικό του ρόλο, φρόντισε χθες με δηλώσεις του να αναπαράγει ένα ανεύθυνο κλίμα κινδυνολογίας, με πρωτοφανείς πολιτικές σκοπιμότητες».

Κατά την μετωπική τους επίθεση προς τον κ. Στουρνάρα, οι ίδιες κομματικές πηγές απέδωσαν την πρωτοβουλία του σημερινού διοικητή της ΤτΕ «είτε (στην διάθεσή του) να ανταποδώσει στο πρωθυπουργό το διορισμό του στη θέση του διοικητή, πριν από λίγους μήνες, παρά τις έντονες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, που δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Είτε γιατί κατά βάθος επιθυμεί πολιτικό ρόλο και όχι αυτόν του διοικητή της ΤτΕ».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «όποια κι αν είναι η αιτία της ανεύθυνης αυτής στάσης, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη δημιουργία κλίματος αστάθειας και αβεβαιότητας και θα εργαστεί με κάθε τρόπο προς αυτή τη κατεύθυνση».