Στη Γερμανία, όπου η σκληρή δουλειά αξιολογείται υψηλά, υπάρχει μία ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία η ξεκούραση θεωρείται ιερή.

Την ώρα που η γειτονική Γαλλία παρουσιάζει σχέδια για να μειωθούν οι περιορισμοί για τις ώρες εργασίας την Κυριακή, η Γερμανία θέτει αυστηρότερους κανόνες στις λίγες επιχειρήσεις που είχαν το δικαίωμα να ανοίγουν αυτήν την ημέρα.

Η Γερμανία πάει αντίθετα με το ευρωπαϊκό ρεύμα των τελευταίων χρόνων, που θέλει απελευθέρωση της εργατικής νομοθεσίας η οποία μέχρι πρόσφατα προέβλεπε ότι τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά τις Κυριακές. Το αποτέλεσμα είναι ότι καταστήματα της χώρας κινδυνεύουν να υποστούν ζημιές λόγω στροφής των αγοραστών στην εναλλακτική λύση των αγορών μέσω Διαδικτύου. Ολες οι μεγάλες αλυσίδες θα ήθελαν πολύ να υπάρχει η δυνατότητα για ψώνια την Κυριακή, εκτιμούν παράγοντες του χώρου. Ωστόσο, το να περνά κανείς την Κυριακή με την οικογένεια και φίλους είναι βαθιά χαραγμένο στη γερμανική κοινωνία για πάνω από έναν αιώνα.

Η απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές χρονολογείται από τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης το 1919. Στη συνέχεια αυτή πέρασε στο Σύνταγμα της Δυτικής Γερμανίας και εξακολουθεί να ισχύει σε μεγάλο βαθμό και σήμερα.

© Bloomberg News