Project Syndicate

Το 2015 θα είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία της γενιάς μας ώστε να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες για διατηρήσιμη ανάπτυξη. Τρεις συναντήσεις υψηλού επιπέδου ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο μπορούν να αναμορφώσουν την παγκόσμια ατζέντα ανάπτυξης και να προσφέρουν μια σημαντική ώθηση στις προσπάθειες να γίνουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας.

Τον Ιούλιο του 2015 οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας για να σχεδιάσουν μεταρρυθμίσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τον Σεπτέμβριο του 2015 θα συναντηθούν ξανά για να εγκρίνουν τους Στόχους Διατηρήσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDG) ώστε να καθοριστούν οι παγκόσμιες πολιτικές έως το 2030. Και τον Δεκέμβριο του 2015 οι ηγέτες θα συναντηθούν στο Παρίσι για να υιοθετήσουν μια παγκόσμια συμφωνία κατά της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ο βασικός στόχος αυτών των συνόδων είναι να τεθεί ο κόσμος σε τροχιά προς μια διατηρήσιμη ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει οικονομική ανάπτυξη που ανεβάζει το μέσο βιοτικό επίπεδο, βοηθά την κοινωνία όλων των εισοδηματικών κλιμακίων και όχι μόνο τους πλουσίους και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.

Οι Στόχοι Διατηρήσιμης Ανάπτυξης μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο προς μια οικονομική ανάπτυξη που είναι τεχνολογικά προηγμένη, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά διατηρήσιμη. Το να επιτευχθούν συμφωνίες στις τρεις συνόδους που θα γίνουν το 2015 δεν εγγυάται την επιτυχία της διατηρήσιμης ανάπτυξης. Οι συμφωνίες αυτές όμως μπορούν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν θα έχουμε ξανά τέτοια ευκαιρία στη γενιά μας.

Ο Τζέφρι Σακς είναι καθηγητής Διατηρήσιμης Ανάπτυξης, καθηγητής Πολιτικών Υγείας και Διοίκησης και διευθυντής του Earth Institute στο Columbia University. Είναι επίσης ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για θέματα ανάπτυξης. Εχει γράψει μεταξύ άλλων τα βιβλία «The End of Poverty» και «Common Wealth»