Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας κινείται πιο κοντά στο να αναλάβει τα ηνία της πιο χρεωμένης χώρας στην Ευρώπη, προσπαθεί να πείσει όσους επενδύουν σε ομόλογα ότι δεν έχουν να φοβούνται τίποτε.

Ο 40χρονος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε συναγερμό στην Ευρώπη όταν έχασε με μικρή διαφορά τις εκλογές το 2012, όταν η κρίση στην ευρωζώνη βρισκόταν στο απόγειό της. Τότε είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα ακύρωνε τη συμφωνία παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, ρισκάροντας μια έξοδο από το ευρώ. Τώρα υπόσχεται δημοσιονομική σύνεση.

«Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στα ελλείμματα. Δεν θέλουμε νέα δανεικά» ανέφερε προχθές ο Τσίπρας στη Βουλή. Προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους που έχουν υποφέρει από την πενταετή λιτότητα ότι μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο να πάρει πίσω μειώσεις δαπανών και να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Παρότι οικονομολόγοι αμφισβητούν τους αριθμούς του σχεδίου αυτού, ορισμένοι επενδυτές λένε ότι η προοπτική να κυβερνήσει ο Τσίπρας δεν αποτελεί τουλάχιστον προς το παρόν λόγο πανικού.

Κεντρικό σημείο της προσπάθειας του Τσίπρα να ευχαριστήσει και τους ψηφοφόρους και τους επενδυτές είναι η υπόσχεση ότι θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τον ιδιωτικό τομέα. Το χρέος προς τους ιδιώτες «δεν εμπίπτει» στις διαπραγματεύσεις που έχουν στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανέφερε σε συνέντευξη ο επικεφαλής οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός. Αντίθετα, ο Τσίπρας στοχεύει να πείσει ορισμένους από τους πιστωτές της Ελλάδας –τις χώρες της ευρωζώνης και την ΕΚΤ –ότι θα πρέπει να δεχθούν διαγραφή μέρους του χρέους που διακρατούν ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε διατηρήσιμα επίπεδα. Από την πλευρά της, η Μιράντα Ξαφά που είναι πρώην στέλεχος του ΔΝΤ πιστεύει ότι δεν υπάρχει τρόπος να ικανοποιήσει ο Τσίπρας και τους ψηφοφόρους και τους επενδυτές.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο πιστεύουν ότι η οικονομική πραγματικότητα θα πείσει τον Τσίπρα να υποχωρήσει στις απαιτήσεις που συνεπάγεται η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ, σύμφωνα με παράγοντα της ΕΕ. Προσέθεσε επίσης ότι ο Τσίπρας ενδέχεται να μπορέσει να πετύχει περισσότερα από όσα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσον αφορά τη φορολόγηση των πλουσίων.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης αν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσει επειδή θεωρεί ότι ο Τσίπρας θα αποδεχθεί το status quo, ανέφερε αξιωματούχος από το Βερολίνο.

Πρόσωπο που γνωρίζει τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η δημόσια ρητορική του κόμματος στοχεύει στην αύξηση της υποστήριξης των ψηφοφόρων και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως σταθερός οδηγός του πολιτικού του προγράμματος.

© Bloomberg News