Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα εξέφρασε ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν προβληματίζεται από μια ενδεχόμενη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αρκεί να εξασφαλιστεί ότι σέβεται την κοινοβουλευτική δημοκρατία και ότι δέχεται πως η αγορά υποστηρίζει την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την τεχνολογία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλία τους σε συνέδριο της ΕΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σάλλας έκανε μια σειρά παρεμβάσεων για την οικονομία, εστιάζοντας κυρίως σε φορολογικά θέματα. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως ότι για την ανάκαμψη της οικονομίας απαιτείται σταθερό φορολογικό σύστημα με ρήτρα 15ετούς ισχύος.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων κατά 2% ανά έτος για μια πενταετία, ώστε από το 26% σήμερα να μειωθεί στο 16%.

Επιπλέον, πρότεινε τη σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι την εξάλειψή της, ενώ αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ τόνισε ότι πρέπει να αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω με βάση τις πραγματικές αξίες των ακινήτων αλλά και τη χρήση τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, ο κ. Σάλλας υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα σημειώνεται σημαντική βελτίωση σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

«Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι, ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά, έχουν γίνει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα σε πολλούς τομείς της οικονομικής της δραστηριότητας έχει βελτιωθεί. Σε ό,τι αφορά την κρίση, διαπιστώνουμε καθημερινά, ακόμη και στη καθημερινότητα της ζωής μας, ότι δεν υπάρχουν πια διπλές και τριπλές σειρές των ταξί στους δρόμους, βλέπουμε ότι έξω από τα λιμάνια μας υπάρχουν πλοία ενώ δεν υπήρχαν πριν δύο-τρία χρόνια. Διαπιστώνουμε ότι πολλαπλάσιοι άνθρωποι επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, τις περισσότερες φορές με καλύτερα πορτοφόλια» τόνισε.

Αναφερόμενος στις ενέργειες της τράπεζας ξεκαθάρισε πως για το 2015 θα ενισχύσει με σημαντικά κεφάλαια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και εκείνες που έχουν εξαγωγικό και καινοτόμο χαρακτήρα. «Νομίζω ότι το μέγεθος της χρηματοδότησης, δηλαδή της τροφοδότησης της αγοράς με νέα κεφάλαια, θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο από την Τράπεζα Πειραιώς».

Όσον αφορά το φλέγον θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Σάλλας ανέφερε πως η νομοθετική ρύθμιση θα διευκολύνει πάρα πολύ για την επίλυση δεκάδες χιλιάδες προβλημάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ αντίστοιχα για τους ιδιώτες, γίνονται σημαντικά βήματα και από τις τράπεζες ανεξαρτήτως του εάν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ή όχι.

«Οι ελληνικές Τράπεζες είναι έτοιμες να υποστηρίζουν την οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια επιχειρηθεί από Έλληνες ή ξένους επενδυτές» κατέληξε ο κ. Σάλλας.