Η υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4,5 ετών αρχίζει και αποκαλύπτει οικονομικές και γεωπολιτικές «αντιπαραθέσεις» που μέχρι σήμερα δεν ήταν ευκρινείς. Παράλληλα έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτές και οι επιπτώσεις , θετικές και αρνητικές, από την μείωση των τιμών του πετρελαίου. Στην περίπτωση της ευρωζώνης οι επιπτώσεις αυτές αγγίζουν και τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Την Παρασκευή, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι δεν θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ στις ασιατικές αγορές διαμορφώνεται στα 71,30 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού στα 68,02 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 30% από τον περασμένο Ιούνιο, λόγω αφενός της μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης και αφετέρου λόγω της αύξησης της παραγωγής από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ.

H χαμηλή τιμή του «μαύρου χρυσού» επιδρά, ωστόσο, και θετικά στην παγκόσμια οικονομία. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι, όταν η τιμή πετρελαίου πέφτει κατά 10%, η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται κατά 0,2%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, η παγκόσμια οικονομία θα έπρεπε να αναπτυχθεί τώρα κατά 0,6%. Οι 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα διέθεταν κάθε χρόνο 100 δισ. ευρώ λιγότερα για εισαγωγές πετρελαίου σε περίπτωση που η τιμή ανά βαρέλι σταθεροποιούνταν στα 80 δολάρια.