Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη τη συνολική ημερήσια παραγωγή πετρελαίου των μελών του, αποφεύγοντας να αναλάβει δράση για να μειώσει την υπερπροσφορά μαύρου χρυσού σε παγκόσμιο επίπεδο και αγνοώντας τις εκκλήσεις της Βενεζουέλας να αντιμετωπιστεί η υποχώρηση στις τιμές. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι τιμές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010.

Μετά την απόφαση αυτή οι τιμές του πετρελαίου Brent υποχώρησαν στα 71,3 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate έπεσαν στα 67,8 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές των συμβολαίων για παράδοση μαύρου χρυσού υποχώρησαν 8% στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Η συνολική ημερήσια παραγωγή των 12 χωρών – μελών του ΟΠΕΚ θα διατηρηθεί στα 30 εκατ. βαρέλια, ανέφερε ο Αλι αλ Ναΐμι, που είναι υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πραγματοποιήσει βουτιά φέτος καθώς η εξόρυξη πετρελαίου έχει αυξηθεί σημαντικά στις ΗΠΑ και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία δεν έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής. Πριν ξεκινήσει η συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ, το Ιράν, που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του Οργανισμού, ανέφερε ότι δεν θα μειώσει την παραγωγή ή θα ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να κάνει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της χώρας Μπιζάν Νάμνταρ Ζαγκάνεχ. Το Ιράν είχε επαφές και με τη Βενεζουέλα.

Τον Οκτώβριο οι χώρες του ΟΠΕΚ είχαν αντλήσει 30,97 εκατ. βαρέλια την ημέρα ξεπερνώντας τον στόχο των 30 εκατ. βαρελιών για πέμπτο μήνα, όπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg. Στις ΗΠΑ, που είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μαύρου χρυσού στον κόσμο, τα αποθέματα στα μέσα Νοεμβρίου εμφανίζονταν αυξημένα κατά 1,96 εκατ. βαρέλια φτάνοντας τα 383 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν κατά επιπλέον 250.000 βαρέλια, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση δέκα αναλυτών που συμμετείχαν σε ξεχωριστή έρευνα του Bloomberg.

Οι χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν ξανά για να καθορίσουν την πολιτική τους στις 5 Ιουνίου, σύμφωνα με συμμετέχοντα στις διαπραγματεύσεις που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η απόφαση να παραμείνει η παραγωγή αμετάβλητη ήταν αναμενόμενη από το 58% των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

© Bloomberg News