Οι γερμανικές τράπεζες μπορεί να υποστούν «σημαντικές» απώλειες από στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγήσει εάν η κατάσταση στην οικονομία χειροτερέψει, προειδοποίησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας. Σε πόλεις όπου οι τιμές αυξάνονται γρήγορα, περίπου το ένα τρίτο των στεγαστικών δανείων που έχουν εκδοθεί από γερμανικές τράπεζες καλύπτει περισσότερο από το 100% της εκτιμώμενης αξίας του ακινήτου, ανέφερε η Μπούντεσμπανκ στην ετήσια έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που παρουσίασε. Αυτό δείχνει ότι οι τράπεζες είναι «δομικά ευάλωτες» σε κρίσεις που μπορεί να εκδηλωθούν στην αγορά ακινήτων. Οι τιμές των κατοικιών στις επτά μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας είναι υπερτιμημένες κατά περίπου 25%, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της χώρας. Το ποσοστό αυτό παραμένει αμετάβλητο από τον Φεβρουάριο.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΡΙΣΗΣ. «Εάν εκδηλωθούν προβλήματα μόνο στην αγορά ακινήτων και το υπόλοιπο οικονομικό περιβάλλον παραμείνει σταθερό, οι τράπεζες κανονικά θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν απώλειες από στεγαστικά δάνεια λόγω κερδών σε άλλους τομείς» ανέφερε η Μπούντεσμπανκ. «Επειδή ωστόσο οι κρίσεις στην αγορά ακινήτων συνήθως συνοδεύονται από μακροοικονομική επιβράδυνση, οι συνολικές απώλειες μπορεί να πλήξουν σημαντικά την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους» προστίθεται ακόμη στην ίδια έκθεση.

Οι εκτιμήσεις της Μπούντεσμπανκ βασίζονται σε έρευνα που έγινε μεταξύ 116 τραπεζών σε 24 πόλεις όπου η κεντρική τράπεζα θεωρεί ότι οι τιμές αυξάνονται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς. Η έρευνα έγινε από το 2009 έως το 2013. Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με μόλις 0,1% το τρίτο τρίμηνο του έτους. Το δεύτερο τρίμηνο είχε παρουσιάσει συρρίκνωση. Οι τιμές των κατοικιών στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 5,2% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν σε διαμερίσματα που βρίσκονται μέσα σε πόλεις, σύμφωνα με τη γερμανική ένωση τραπεζών VDP στην οποία συμμετέχουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία χορηγούν πολλά στεγαστικά δάνεια. Οι επενδυτές αγοράζουν ακίνητα για να πετύχουν υψηλότερες αποδόσεις, καθώς τα επιτόκια διαμορφώνονται πλέον σε χαμηλά επίπεδα. Οι τιμές αυξάνονται πιο γρήγορα στις επτά μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας: Βερολίνο, Αμβούργο, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Κολωνία, Ντύσελντορφ και Στουτγκάρδη. Υπάρχουν στοιχεία ότι οι αυξήσεις των τιμών άρχισαν να περιορίζονται μετά το φθινόπωρο του 2013 ανέφερε ακόμη η Μπούντεσμπανκ, η οποία δεν έχει στοιχεία ότι τράπεζες αναλαμβάνουν μεγάλα ρίσκα με τη χορήγηση στεγαστικών δανείων.

© Bloomberg News