Στη δέσμευση της κινεζικής πλευράς για «εγγυημένη δυναμικότητα» στη διακίνηση φορτίων βρίσκεται το κλειδί βάσει του οποίου ξεπεράστηκε ο σκόπελος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφορικά με τη συμφωνία φιλικού διακανονισμού του ΟΛΠ με τη Cosco.

Κάπως έτσι βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ των απαιτήσεων των Κινέζων και των νέων όρων που έθεσε προ ημερών το Ελεγκτικό Συνέδριο, με συνέπεια το χθεσινό Δ.Σ. του ΟΛΠ να δώσει το «οκ» του στην αναθεωρημένη συμφωνία του φιλικού διακανονισμού, που καλείται να εγκρίνει σήμερα η γενική συνέλευση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο θεωρούσε, τουλάχιστον κατά την αρχική άποψη του επικεφαλής του ΟΛΠ Γιώργου Ανωμερίτη, πως στο πλαίσιο του φιλικού διακανονισμού δεν έπρεπε να καταργηθεί το «ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα» που προβλέπεται να καταβάλλουν οι Κινέζοι.

Στη χθεσινή ωστόσο συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΛΠ, αξιοποίηθηκε η δέσμευση της ΣΕΠ, θυγατρικής της Cosco, που διαχειρίζεται τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά για «εγγυημένη δυναμικότητα» προκειμένου να βρεθεί μια μέση λύση.

Ετσι ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, που αρχικά είχε παρουσιάσει άλλο κείμενο φιλικού διακανονισμού με βάση τις απαιτήσεις του Ελεγκτικού το οποίο δεν άρεσε καθόλου στην Cosco – έβαλε στο τραπέζι τον όρο της «εγγυημένης δυναμικότητας και ελάχιστης διακίνησης» που υπάρχει ήδη στη σύμβαση των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τη νέα μορφή της σύμβασης η οποία και θα εγκριθεί σήμερα από τη γενική συνέλευση του ΟΛΠ, η ελάχιστη διακίνηση φορτίων θα ανέρχεται το 2021 σε 3.087.500 TEU κάτω των οποίων θα καταβάλλεται penalty από τη ΣΕΠ στον ΟΛΠ. Οσο για την ετήσια εγγυημένη δυναμικότητα του λιμανιού, αυτή θα ανέρχεται το 2021 σε 4.750.000 TEU.

Με άλλα λόγια μπορεί να καταργείται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ωστόσο όπως ανέφερε στη χθεσινή του εισήγηση ο κ. Ανωμερίτης, ο ΟΛΠ εξασφαλίζεται πλήρως. Πόσο μάλλον όταν όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΛΠ, ούτως ή άλλως οι Κινέζοι πληρώνουν ήδη πολύ περισσότερα από το ελάχιστο εγγυημένο έσοδο του οργανισμού.

Τι προέβλεπε η αρχική συμφωνία φιλικού διακανονισμού ; Οτι από το 2022 και μετά, η καταβολή εγγυημένου ανταλλάγματος, αναστέλλεται για κάθε έτος κατά το οποίο το ΑΕΠ της χώρας -όπως αυτό ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ- είναι χαμηλότερο από το ΑΕΠ του 2008 (210,4 δισ. ευρώ) πλέον 2% ετησίως.