Τρεις μήνες λιγότερης γραφειοκρατίας και όφελος μέχρι και 1.500 ευρώ συνεπάγεται για κάποιον που ξεκινά νέα επιχείρηση η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να καταργήσει την υποχρεωτική λήψη άδειας λειτουργίας για δεκάδες βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες χαμηλού ρίσκου.

Η απόφαση αφορά 103 βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες χαμηλού ρίσκου, οι οποίες σχετίζονται ούτε λίγο ούτε πολύ με περίπου 900 επαγγέλματα εμπλέκοντας δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες.

Πρόκειται για δραστηριότητες από τον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων –όπως παραγωγή και επεξεργασία φρούτων, λαχανικών, ελαιολάδου, προϊόντων ζαχαροπλαστικής, γαλακτοκομικών και αρτοποιίας –μέχρι την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών ειδών, ειδών ένδυσης και υπόδησης, ξυλουργικών προϊόντων, ειδών χαρτοποιίας, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λπ.

Με την απόφαση που υπέγραψε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, στο εξής θα αρκεί μόνο η αναγγελία έναρξης του επαγγελματία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (μαζί φυσικά με τη δήλωση έναρξης στην Εφορία) και αφού απλώς ενημερώσει την περιφέρεια στην οποία υπάγεται θα ξεκινά τη δραστηριότητά του χωρίς άδεια λειτουργίας. Οσο για τον έλεγχο της λειτουργίας του, αυτός θα γίνεται εκ των υστέρων σε πραγματικές συνθήκες, αφού δηλαδή η επιχείρηση θα έχει ήδη ξεκινήσει να παραγάγει και να πουλά προϊόντα. Βέβαια, η κατάργηση της άδειας λειτουργίας δεν σημαίνει ότι καταργούνται και όλες οι άλλες βασικές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση μιας επιχείρησης τροφίμων τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ενεργητικής πυρασφάλειας και καταλληλότητας τροφίμων. Ακόμη όμως και γι’ αυτά, εξετάζεται η σκοπιμότητά τους και δεν αποκλείεται σύντομα μεγάλο μέρος τους να καταργηθεί.

Το μέτρο αποτελεί την πρώτη στην πράξη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη (4262/2014) για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις, με την κατάργηση αδειών που δεν προσφέρουν τίποτα στο κοινωνικό σύνολο, παρά αποτελούν γραφειοκρατικά εμπόδια και διαχειριστικό βάρος για το Δημόσιο.

Συνολικά, οι 103 αυτές δραστηριότητες αντιπροσωπεύουν το 25% επί του συνόλου των 400 οικονομικών δραστηριοτήτων για τις οποίες απαιτείται σήμερα άδεια λειτουργίας. Επειτα από ταξινόμηση που έγινε και οι 400 αυτές δραστηριότητες κατανεμήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες ως προς το ενδεχόμενο πρόκλησης ατυχήματος. Οι 103 που απελευθερώνονται πρώτες από τον βραχνά της άδειας λειτουργίας είναι εκείνες που αξιολογήθηκαν ως χαμηλού και πολύ χαμηλού κινδύνου. Σύμφωνα με τον νόμο Χατζηδάκη, το περιθώριο για την ολοκλήρωση της συνολικής μεταρρύθμισης στο σύστημα αδειοδότησης είναι ο Αύγουστος του 2015. Ώς τότε το υπουργείο φιλοδοξεί να έχει καταργηθεί η άδεια λειτουργίας και για πολλές από τις υπόλοιπες 400 δραστηριότητες, μεσαίου και υψηλού κινδύνου.