Δεκάλογο-φωτιά για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι η τρόικα. Πρόκειται για μέτρα που οδηγούν σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων τα οποία ώς τώρα είναι η κύρια αιτία του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας που θα συνεχισθούν σήμερα και αύριο στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οι απαιτήσεις της τρόικας για το Ασφαλιστικό κοστολογούνται στο 1 δισ. ευρώ και οδηγούν σε αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των κύριων συντάξεων κατά 20%. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά νέα μείωση των συντάξεων αλλά και αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και συμφωνεί με άλλες αλλαγές στο Ασφαλιστικό όπως η αύξηση της 15ετίας σε 20ετία. Στα εργασιακά, όπως όλα δείχνουν, διασώζονται οι ομαδικές απολύσεις και το λοκάουτ ενώ αλλαγές θα επέλθουν στον συνδικαλιστικό νόμο.

Τα 10 μέτρα που ζητεί η τρόικα σε Ασφαλιστικό και εργασιακά και θα συζητηθούν στη συνάντηση στο Παρίσι είναι τα εξής:

1 Σταδιακή αύξηση των μεταβατικών ορίων συνταξιοδότησης ώστε να κλείσει νωρίτερα η πόρτα εξόδου στη σύνταξη πριν από την ηλικία των 62 ετών. Η παρέμβαση θα οδηγήσει σε ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού για 150.000 ασφαλισμένους (μητέρες ανηλίκων, σύνταξη με 35ετία, βαρέα και ανθυγιεινά) καθώς και σε ακύρωση θεμελιωμένων δικαιωμάτων.

2 Περαιτέρω μείωση των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά. Ειδικότερα η τρόικα ζητεί τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της σύνταξης από το 2% στο 1,7% ή 1,8% για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση προβλέπει να ισχύσει για πολλά χρόνια μεικτό σύστημα υπολογισμού με άξονα τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης έως 31/12/2010 να υπολογίζεται με το παλιό σύστημα και ο χρόνος ασφάλισης που συμπληρώθηκε από 1/1/2011 και μετά με το νέο. Την πρώτη πενταετία 2015-2020 οι μειώσεις θα είναι μικρές, δηλαδή της τάξης του 2%. Ωστόσο, μετά το 2030, όταν το νέο σύστημα θα έχει ωριμάσει, οι μειώσεις κατά μέσο όρο θα ανέρχονται στο 7,5%, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες θα ξεπερνούν ακόμα και το 25%.

3 Αλλαγές στο ΕΚΑΣ,το οποίο θεωρείται προνοιακό επίδομα και σύμφωνα με την τρόικα θα πρέπει να αποδεσμευθεί από την κοινωνική ασφάλιση.Στο πλαίσιο τηςαναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων,το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τη σύνδεση του ΕΚΑΣ με μιας μορφής ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

4 Πάγωμα των συντάξεων,που αφορά τους ήδη συνταξιούχους, για τα έτη 2016-2017. Με το μέτρο αυτό αποτρέπεται δαπάνη της τάξης των 920 εκατ. ευρώ.

5 Mείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 20% με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων.

6 Aύξηση της 15ετίας σε 20ετία (όπως έγραψαν χτες «ΤΑ ΝΕΑ») ως προϋπόθεση για λήψη οποιασδήποτε σύνταξης (όχι μόνο της κατώτατης). Η διάταξη αυτή θα αφορά τους νέους σε ηλικία ασφαλισμένους. Τίθεται για πρώτη φορά ηλικιακός διαχωρισμός με όριο τα 40 χρόνια και θα αρχίσει να ισχύει για όσους το 2015 είναι 40 ετών (γεννήθηκαν δηλαδή το 1975).

7 Η λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση από το 50%+1 των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων (και όχι το 50%+1 των παρόντων όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος).

8 Η πρόβλεψη δικαστικής διαδικασίας-εξπρές για τη νομιμοποίηση της άρνησης του εργοδότη να καταβάλει μισθό στους μη απεργούς κάνοντας χρήση του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα. Η δυνατότητα αυτή, όταν ο εργοδότης βρίσκεται σε αδυναμία αποδοχής των υπηρεσιών των εργαζομένων στη διάρκεια απεργίας, ισχύει στη Γαλλία, την Πολωνία και την Ιταλία, και αποτελεί το αντίβαρο στη συνέχιση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (λοκάουτ).

9 Η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας στον ιδιωτικό τομέα στις 48 ώρες από τις 24 ώρες σήμερα. Αν και είχε συζητηθεί να αυξηθεί και ο χρόνος προειδοποίησης για τις απεργίες σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, η προθεσμία που προβλέπει ο νόμος (4 ημέρες) θεωρήθηκε επαρκής σε συνδυασμό με την υποχρέωση διάθεσης προσωπικού ασφαλείας όπου απαιτείται.

10 Η κατάργηση της προστασίας για απόλυση των συνδικαλιστών που παρέχει σήμερα ο νόμος για έναν χρόνο μετά τη λήξη της θητείας τους.

«ΥΓΙΕΙΣ ΒΑΣΕΙΣ». Στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης δηλώνει αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τονίζει ότι το Ασφαλιστικό μετά τις σημαντικές και μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν βρίσκεταισε υγιείς και σταθερές βάσεις. «Δεν χρειάζονται δομικές αλλαγές στα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα» επιμένει ο υπουργός λίγο πριν μεταβεί στο Παρίσι για τησυνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τελευταία και κρίσιμη διαδικασία διαβούλευσης. Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μετά τις σημαντικές και μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που κάναμε βρίσκεται σε άλλο επίπεδο, σε υγιείς και σταθερές βάσεις και όλο αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε» δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο περιθώριο ημερίδας για την κοινωνική οικονομία που διεξάγεται στο Μουσείο Μπενάκη. Ερωτηθείς για ενδεχόμενες αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι «δεν χρειάζονται δομικές αλλαγές στα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα».