Το ευρώ κινείται κοντά σε χαμηλό επίπεδο διετίας έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει με πιο επιθετικό τρόπο τη νομισματική πολιτική για να αποτρέψει το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού στην αγκομαχούσα ευρωζώνη.

Την παρελθούσα Παρασκευή ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψη πιο δραστικών μέτρων, καθώς σκιαγράφησε μία ζοφερή εικόνα για την ευρωζώνη, τονίζοντας ότι «υπερβολικά χαμηλός» πληθωρισμός πρέπει να αυξηθεί γρήγορα.

Σήμερα Δευτέρα το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε περαιτέρω μετά το άνοιγμα της αγοράς της Ασίας στα 1,2359 δολάρια, ελάχιστα υψηλότερα από το χαμηλό διετίας 1,2358 που σημειώθηκε νωρίτερα στον Νοέμβριο.

Πάντως, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνυ μιλώντας σήμερα Δευτέρα σε οικονομικό συνέδριο εξέφρασε τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αξιολογήσει τα μέτρα που έχει ήδη λάβει με στόχο την τόνωση του πληθωρισμού πριν εξετάσει νέες δράσεις.

«Τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής έχον πάντα χρονική υστέρηση για αυτό και θα πρέπει να υπάρχει συγκρατημένη χαλάρωση», είπε ο Αυστριακός Κεντρικός Τραπεζίτης, προσθέτοντας πως αν και τα επίπεδα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 2%, οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν σταθεροποιηθεί.