Σε αναζήτηση ενός συμβιβασμού με την τρόικα που θα διασώζει τις κόκκινες γραμμές του κυβερνητικού συνασπισμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου ενώ από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται μέσα σε ένα θολό και δύσβατο πεδίο.

Το μήνυμα είναι ότι το χρονοδιάγραμμα όχι μόνο για την επίτευξη μιας συμφωνίας αλλά και για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα βρίσκεται στον αέρα, αν δεν έχει χαθεί ήδη ο αρχικός στόχος για ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Οι απαντήσεις από την πλευρά των δανειστών στο τελευταίο e-mail με τις κυβερνητικές θέσεις που περιμένουν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ίσως επιταχύνουν τις εξελίξεις. Οι ίδιες πηγές τονίζουν όμως ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια υπαναχώρησης σε κεντρικά ζητήματα, όπως οι νέες μειώσεις στις συντάξεις και οι ανατροπές στα εργασιακά.

Είναι προφανές ότι η στάση αυτή συνδέεται άμεσα και με τις κυβερνητικές αντοχές –και το μήνυμα αυτό, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, έχει μεταφερθεί χωρίς περιστροφές στους δανειστές. Στη βάση αυτή, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν συζητά αλλαγές συνταξιοδοτικών ορίων που θα οδηγούν σε ψαλίδι συντάξιμων αποδοχών ή περικοπή του ΕΚΑΣ, όπως και ανατροπές στο πλαίσιο προκήρυξης των απεργιών και, πολύ περισσότερο, σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους από την τροπή που έχει πάρει η διελκυστίνδα με την τρόικα ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι εάν τις επόμενες ημέρες υπάρξει αδιέξοδο στις συζητήσεις, τότε ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι αναγκασμένος να αναζητήσει λύσεις μέσω μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης. Είναι μια εξέλιξη, ωστόσο, που στερεί από την κυβέρνηση όπλα για τη διαπραγμάτευση που ακολουθεί ως προς το σύμφωνο προληπτικής πίστωσης και τη διευθέτηση του χρέους, ενώ έρχεται σε μια στιγμή που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίζεται πολιτικά αδύναμος (λόγω των Lux-leaks) και το πάνω χέρι έχει αναλάβει εκ νέου για την οικονομία στο ευρωπαϊκό πεδίο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.